Veikko Laitila ja kyläkoulut

Archived in the category: Uncategorized
Posted by mnygard on 05 huhti 17 - 0 Comments

Veikko Laitila ja kyläkoulut

 

Veikko Laitila (k) ei kannattanut valtionosuutta kyläkouluille Keskipohjanmaan ja Ylen paneelissa Kokkolassa. Useimmat panelisteista kai kannattivat, mutta kannatusta ei voi tarkistaa KP lehdestä, sillä siinä ei ollut asiasta sanaakaan.

 

Sain tehdä kysymyksen korvamerkitystä valtiontuesta kouluille, vaikka paneeliin minua ei huolittukaan. Jos koulut saisivat ylimääräisen 100 000 euroa vuodessa, niin se pelastaisi monet pitkäksi aikaa.

 

Aiempi pienkoulujen valtiontuki poistettiin vuonna 2006 Antti Kalliomäen (sd) ollessa opetusministeri ja Matti Vanhasen (k) pääministeri. Tuon jälkeen kouluja on lakkautettu runsaasti.

 

Veikko Laitila, vaikuttaja Kokkolan politiikan huipulta, perusteli, että päätösvallan pitää olla itsellämme kunnissa. Valtio ei saa ohjata laskelmia koulujen ylläpidon kannattavuudesta. Tähän lohkaisi joku, että eipä tuo taloudenhoito ja päätöksenteko niin fiksusti näytä Kokkolassa omin toimin onnistuneen.

 

Vaikka penkiltäni asian kokonaisuudessaan sopersin, niin toivon, että Laitila ei olisi ymmärtänyt, että ajan lisäystä kuntien valtionosuuksiin, 250 miljoonaa euroa koko maahan, kolme Kokkolaan. Jos korvamerkintä toteutuu näin, niin se ei ole muusta pois. Kai tällaisen lisäyksen ottaisit mielellään vastaan ja markkinoisit ajatusta muuallekin?

 

Valtionosuuksien lisäys on perusteltua, sillä pitkällä ajanjaksolla valtio on supistanut tukeaan kunnille rajusti ja lisännyt tehtäviä. Minulle kyllä sopisi sekin, että korvamerkintä tehtäisiin nykyisiin valtionosuuksiin, mutta ymmärrän, että veikkolaitiloita ilmaantuisi silloin enemmän. Minä ihan oikeasti haluan ajatuksen menevän läpi, haluan säilyttää pienkoulut, ja uskon idean mahdollisuuksiin. Toivonkin Veikko, että tarkennat tai korjaat kantaasi, jotta asiassa oltaisiin yhteisrintamassa. Kaupunginhallituksen keskustalaisen puheenjohtajan tuki olisi arvokas asia.

 

Arvokasta on myös, että Paavo Väyrynen tukee valintaani vaalilehdessäni, mikä on vähän alempana juuri tässä osoitteessa toisinajattelija.fi.

 

Kyläkoulujen, kylien ja maakunnan puolesta.

 

Mauri Nygård 010417

 

Laeave a Reply