VAPAAKAUPPA ON USKON ASIA

Archived in the category: Uncategorized
Posted by mnygard on 24 maalis 19 - 0 Comments

Vapaakauppa on uskon asia                                190618

Ihan hyvillä mielin saattoi Chydenius-seminaarissa seurata vapaakaupan apostoleita. Valitettavasti toinen puoliaika ja itse piispan todistelu jäi kuulematta. Hänen arkkipiispa isänsä kuului aikoinaan niihin harvoihin, joilla olisi ollut yksinäänkin mahdollisuus estää EU-jäsenyys.

Myötänolottaa kuitenkin, että näihin pohjimmiltaan EU-jäsenyyttä tukeviin tilaisuuksiin pitää hengenmiehiäkin raahata. Jouduin itsekin olemaan järjestäjänä sellaisessa SYP:n maksamassa tilaisuudessa aikoinaan. Hengenmiehen puheen sisällöllä ei ollut väliä. Pääasia, että hän antoi läsnäolollaan EU:lle, nyt vapaakaupalle, Jumalan siunauksen. Tietenkin kirkkoherra Chydeniuksen – tuon monipuolisen persoonan – muistelus seminaarissa perustelee hengenmiehenkin esilläoloa ja vähentää asetelmasta muutoin kokemaani pahoinvointia.

Esitin kommentin ja kysymyksen, mutta oikutellut mikrofoni sai kai pasmani sekaisin siinä määrin, että Erkki Liikanen saattoi teeskennellä kuin ei olisi kysymystäni ymmärtänyt. Kysyin, että miten panelistit selittävät, että vuosikymmenten taakse katsottuna talouskasvu maapallolla on mennyt sitä mukaa alaspäin kun vapaakauppaa on lisätty? Liikanen selitti, että asiaa pitää katsoa pitkällä tähtäyksellä. Siis kuinka pitkällä? Eikö 70 vuotta riitä? Talouskasvuhan on heikentynyt 50-luvulta lähtien, kun vuosikymmenten keskiarvoja tarkastellaan.

Nobelisti Bengt Holmström todisti seminaarissa, että vasta nyt ollaan Suomen taloudessa pääsemässä toista integraatiolamaa edeltäneelle tasolle.

Jos rehellisiä ollaan, niin negatiivinen korrelaatio osoittaa ainakin, että ei ole vapaakauppa suuremmin maapallon kokonaistuotantoa edistänyt. Vaikeuksia on läntisillä teollisuusmailla sekä maailman köyhimmillä mailla. Talouskasvu näyttää seuraavan väestöllisen muuntumisen teoriaa paremmin kuin vapaakauppaa. Perheiden lapsimäärä on siis vapaakauppaa parempi selittäjä, mutta lapsimäärään sisältyy sitten koulutus ja muu muutos yhteiskunnassa.

Erkki Liikanen väisti kritiikin suhteellisesta edusta toteamalla, että hän luottaakin enemmän Anders Chydeniukseen kuin David Ricardon teoriaan suhteellisesta edusta. Jotenkin minusta tuntuu, että eiköhän kuitenkin myös Erkki Liikanen muun Suomen eliitin tavoin vedonnut EU:hun mentäessä sellaiseen talouskasvuun, että kaikki hyötyvät.

Että kaikki eivät hyödy, on Donald Trump nyt todennut. Sopii toivoa, että korjausliikkeet jäävät riittävän maltillisiksi.

Mauri Nygård

toisinajattelija.fi

Laeave a Reply