Sopimukset esiin, natottajat!

Archived in the category: Blogi
Posted by mnygard on 07 marras 14 - 0 Comments

29.08.2014, päivitetty 10.9.2014

Tarjottu mm. Keskipohjanmaa lehdelle, ei julkaistu.

Sopimukset esiin, natottajat!

Yleltä on löytynyt englanninkielinen uutinen, että Suomi on hyväksynyt tämän vuoden huhtikuussa Naton yhteisymmärryssopimuksen (MoU). Nyt on tiedotettu, että sopimus hyväksyttiin vasta perjantaina 22.8.2014. Sopimus on osa ns. Isäntämaasopimusta. Poliitikot ja mediat kertovat sikinsokin näistä sopimuksista, aina vähätellen.

Uusimman tiedon mukaan huhtikuisesta päätöksestä olisi kerrottu jotain myös Sunnuntaisuomalaisessa, mutta ohipa on tainnut useimmilta mennä. Myös valtaosalta toimittajia.

Nyt perjantaina 22.8.2014 tehdystä päätöksestä tiedotettiin medialle vasta keskiviikkona, kun asia oli ensin ollut esillä Ruotsissa.

Sopimus allekirjoitettiin Naton kanssa 4.9.2014 ja Suomea edusti puolustusvoimain komentaja.

Sopimus laadittiin suomalaisilta salassa. Allekirjoituksen jälkeen se on luvattu julkistaa. Vielä ei ole kuitenkaan isoja otsikoita sisällöstä näkynyt.

Kyseessä ei ollut pelkästään MoU-sopimus vaan pitemmälle menevä yhteistyö.

Kansalaisia ja kansanvaltaa pidetään siis pilkkana. Ihmiset saavat syyttää tästä itseään, kun äänestävät EU:lle ja lännelle itsensä myyneitä puolueita. Kaikki eduskuntapuolueet ovat hyväksyneet isäntämaasopimuksen. Siis kaikki!

Suomella on Naton kanssa ns. kumppanuussopimus vuodelta 1994. Nykyiseen kumppanuussopimukseen sisältyy idea isäntämaasopimuksesta, jos tilanne sitä Naton mielestä edellyttää. Huomionarvoista on juuri, että Naton asiakirjojen mukaan aloitteen MoU-sopimuksesta tekee Naton komentaja, ja aloitteen pitää perustua johonkin kriisiin tai sen uhkaan. Kun MoU-sopimusta kerrotaan puuhatun vuodesta 2001 saakka, niin mikähän kriisi Naton johtajalla oli silloin Suomen lähi alueella mielessä ja mikä nyt, kun sopimus allekirjoitettiin?

Suomessa laaditaan eduskunnalle ulko- ja turvallisuuspoliittisia selontekoja. Ensimmäisen kerran kai vuoden 2002 selontekoon oli piilotettu maininta isäntämaasopimuksesta. Kaikki eduskuntapuolueet ovat sen sitten hyväksyneet, ja nyt eduskunnalta ei enää kysellä.

Kansalaisten on syytä olla hyvin hyvin vihaisia asioiden salailusta, kieroilusta ja tiedottamisesta. Ei ole ollut kansanäänestyksiä eikä julkista keskustelua. Perustuslakia rikotaan jälleen raskaasti. Myös sopimusta Venäjän kanssa.

Naton sopimusmalleista ei ole löytynyt mitään sellaista, mikä antaisi Suomelle oikeuden pyytää Natolta apua tai että Suomi olisi muutenkaan operaatioissa aloitteentekijä. Sen sijaan Suomen pitää antaa Naton joukoille tarvittavat maa-alueet, majoittaa ja muonittaa ja jopa toimittaa Natolle ammuksia.

Näin sovittuna sopimus antaisi Natolle likimain samat oikeudet kuin maan täysjäsenyys. Suomen ja Ruotsin poliitikot – vastaava sopimus laadittiin myös Ruotsin ja Naton välillä – ovat kuitenkin kiirehtineet selittämään, että Nato tulee maahan vain isäntämaan kutsusta ja isäntämaan tarpeisiin. Jos sellainen lisäpöytäkirja pyyntöoikeudesta on olemassa, niin miksei sitä ole tuotu julkisuuteen?

Naton standardin mukaan sopimuksia on ajallisesti kahdenlaisia, toistaiseksi voimassa olevia (standing) ja kiireistä tehtävää varten laadittavia pikasopimuksia. Pikasopimuksessa luonnollisesti kohdemaa saa aina päättää tuleeko Naton joukkoja maahan, mutta miten on pysyvän sopimuksen tapauksessa, ja kummasta tyypistä nyt oli kysymys?

Lähentymisprosessi Natoon pitäisi pysäyttää ja käydä kunnon keskustelu niin mediassa kuin eduskunnassakin. Mihin on liitytty, niin sieltä voidaan myös erota.

Lisääkö kiirettä kähmintään myös se, että sopimus haluttiin solmia Ruotsissa vanhan eduskunnan ja hallituksen aikana ennen syyskuun eduskuntavaaleja, joiden jälkeen uusi hallitus ei välttämättä sopimusta hyväksyisi? Vaalit lähestyvät myös Suomessa. –Mistähän media tällä kertaa keksii niihin toissijaiset vaaliteemat ja hämäykset?

Isäntämaa-sopimuksia puuhataan myös mm. Georgiaan. Siten Naton kiristysrengas Venäjän ympärillä täydentyy. Uusilla sopimuksilla haluttaneenkin myös ärsyttää Venäjää puolustamaan ankarammin reviiriään Ukrainassa. Jotta kriisi jatkuisi ja pahenisi, USA:n sotateollisuuden iloksi.

Isäntämaasopimus takaa myös, että Suomi pääsee ison rähinän tapauksessa taistelutantereeksi. Suomenlahtikin on nyt sotatilanteen alussa venäläisiltä suljettu ja Pietari pussinperällä.

Mauri Nygård

Itsenäisyyspuolueen vpj

Laeave a Reply