KUKA SODASSA VOITTAA?

Archived in the category: Uncategorized
Posted by mnygard on 10 maalis 23 - 0 Comments
Da Vinci eli Dmytro Kotsjubailo, pataljonan komentaja, Ukrainan sankari, jonka muistotilaisuuteen pääministeri Sanna Marin osallistui.

11.2.23

Tyhmimmänkin pitäisi jo tajuta, kuka sodassa voittaa.

Kyllä suomalaistenkin pitäisi jo tajuta, kuka sodassa voittaa.

Kuka sodassa voittaa?

Suomessakin haluttiin sotaa.

Samalla saa sitten mennä vaikka koko ihmiskunta.

Sota, pakotesota ja blokkiutuminen heikentävät Europpaa ja vahvistavat USA:n ylivaltaa.

————————————————————–
KUKA SODASSA VOITTAA?


USA:n varaulkoministeri Victoria Nulandin puoliso Robert Kagan oli vuosituhannen vaihteessa ajatuspajassa pohtimassa keinoja, miten USA saataisiin pysymään johtavana maana. Keinoja olivat muslimimaiden (Israelin vihollisten) hallitusten vaihdot ja Venäjän eristäminen. Venäjä on Israelin vihollisten tukija.

Huomasin vääristeltyä propagandaa 2008 Georgian sodan hyökkääjästä. A Stubbkin oikein kunnostautui. Sitten Suomi yhtyi hybridisotaan, ärsyttämiseen ja Ukrainan vallankumouksen jälkeen pakotteisiin, mikä on tullut taloudellisesti todella kalliiksi mm. maataloudelle. Saimmehan halpuuttamisen ja energiasodan tappiot. Viimeksi olemme kärsineet pakotteista erityisesti sähkön tuonnin loppumisen kautta. Proxy- eli sijaissotaan Ukrainassa Suomi on käyttänyt valtion toimesta jo toista miljardia euroa. Lisäksi tulee yksityinen avustustoiminta.


SOTAELINKEINO JA NATO ISRAELIN VIHOLLISTEN KIMPUSSA

Israelin viholliset ovat kiitos USA- ja Nato-vetoisten sotien ja vallanvaihdosten jäljiltä sorakasoina, sisällissodassa tai myötämielisen diktatuurin vallassa. Suomikin oli häviämässä Naton alaisena Afganistanin pitkää sisällissotaa, mutta sotaelinkeinon kannalta sekin oli oikein onnistunut projekti.

Vain Iran ja Syyria ovat lähi alueilta jäljellä. Syyria suunnitteli yhdessä Libyan kanssa dollarille vaihtoehtoista kultakantaan pohjautuvaa valuuttaa. Libyan Muammar Gaddafi ammuttiin ja Syyriaan avustettiin sissiliike, Isis. Isis meni vähän liian pitkälle Irakissa, ja USA käänsi putket välillä Isistä vastaan. Syyriassa on tällä hetkellä noin tuhat amerikkalaista. On siellä vanhojen perinteiden ja sopimusten mukaisesti myös Venäjän ilmavoimien yksiköitä tukemassa vanhaa hallintoa.


Tietenkään Israel ei ole katsonut venäläisiä Syyriassa hyvällä. Se on pommittanut ohjuksillaan useita kertoja. Kerran tehtiin yhtäaikainen koordinoitu isku Israelista ja Ranskan lentotukialukselta. Putinin kantti kesti. Jos Venäjä olisi lähettänyt yhdenkään ohjuksen Jerusalemiin, niin oltaisiin saatu ilmeisestikin Israelin toivoma suursota.

NULAND OHJAILI VALLANKUMOUSTA

Ukrainaan tehtiin väkivaltainen vallankumous kevättalvella 2014. Yhdysvaltojen apulaisulkoministeri Victoria Nuland kehui jälkeenpäin, että hän kävi viisi kertaa Ukrainassa järjestelemässä mielenosoitusta ja vallankumouksen jälkeistä hallintoa. On siitä videotakin.


Mielenosoituksen aikaan tarkka-ampujat ampuivat kaukaa katolta mielenosoittajia sekä myös poliiseja. Maidanissa kuoli noin sata ihmistä. Pirkko Turpeinen-Saari (lääkäri, ent. kansanedustaja, ent. meppi) kertoi Paavo Väyrysen haastattelemana kanadalais-ukrainalaisesta tutkijasta, jonka mukaan osa tarkka-ampujista oli saanut koulutusta Israelissa.

Ensi töinään Ukrainan uusi hallinto poisti aiemmin kaksikielisestä maasta venäjänkielisten oikeudet. Venäjänkielisiä alettiin sortaa siinä määrin, että nämä nousivat rettelöimään Itä-Ukrainassa. Ukrainan asevoimat eivät halunneet täydellä voimallaan palauttaa järjestystä, mutta kunnon sota saatiin aikaiseksi yksityisten armeijoiden toimesta. Nämä hyökkäsivät idässä venäjänkielisten kimppuun ja ajoivat protestoijat alueellisestikin ahtaalle niin, että rintamalinjan taakse jäi lopulta tuskin puolta kapinamaakuntien pinta-aloista. Tuossa vaiheessa yksityisten armeijoiden pysäyttämisessä venäjänkieliset saivat oletettavasti tukea Venäjältä.


KOLOMOISKYI, MONEN MAAN KANSALAINEN

Yksityisarmeijat ponnahtivat esiin miljardöörien, oligarkkien rahoilla. Eräs merkittävimmistä oli Ihor Kolomoiskiy, joka on myös Israelin kansalainen ja on asunutkin Israelissa. Hän on paikallinen mediakeisari ja pankkiiri. Hän teki tunnetuksi näyttelijä Volodomyr Zelenskyin, joka esitti korruptoituneen maan presidenttiä, ja josta tehtiinkin sitten todellinen korruptoituneen maan presidentti. Zelenskyillä ei ole Israelin kansalaisuutta, mutta hänellä kerrotaan olevan siellä sukulaisia.


Kolomoiskiy rahoitti ns. Azovan natsipataljoonaa, joka taisteli venäläisiä vastaan Mariupolissa Azovan terästehtaalla. Erityisesti joukon johtajilla on havaittu natsi-symboleja, mutta se ei ole rahoittajaa häirinnyt. Poliittisesti äärikansallismieliset kannattavat Oikea sektori nimistä puoluetta, ja sodassa näillä on nyt oma prikaatinsa. Suomen pääministeri osallistui prikaatin yhden pataljoonan komentajan muistotilaisuuteen maaliskuussa 2023.

Venäjänkielisellä Krimillä Venäjällä oli vuokramaalla merkittävä Sevastopolin laivastotukikohta. Se oli menemässä Natolle, sillä uusi hallitus halusi Nato-jäsenyyden. Mustasta merestä oli tulossa Naton meri. Tuossa vaiheessa vastavetona vallankumoukselle Venäjä palautti 2014 Krimin sen väestön tahdon mukaisesti takaisin Venäjän yhteyteen. Neuvostoliiton sisällä se olikin ollut pitkään osa Venäjää. Kansainvälisen lain pykälien mukaan Venäjä toimi väärin.


SOTAELINKEINO TARVITSEE VIHOLLISEN

Tässä vaiheessa voisi muistella 90-luvun alkua ja Saksan yhdistymistä, jolloin Lännen johtajat vakuuttivat, että Nato ei tule edes Itä-Saksaan. Saksa ei ole sinne raskainta aseistustaan sijoittanutkaan. Kuitenkin kylmän sodan sotilasliitoista Nato jätettiin jäljelle, vaikka vastapooli Varsovan liitto lakkautettiin. Sotaelinkeinolta vietiin vihollinen, mutta niitä on keksitty uusia ja saatu Venäjäkin takaisin, kun Nato on tunkenut uusien jäsentensä kautta yhä lähemmäs Venäjän ydinalueita. Puheet, että itään ei tulla, on siis unohdettu.


Itä-Ukrainaan saatiin aseleposopimus, kahteenkin otteeseen, toinen Minskin sopimus 2015. Sopimuksen mukaan Itä-Ukrainaan piti antaa autonomia sekä vaikutusmahdollisuus uuteen perustuslakiin. Käytännössä se tarkoitti, että Ukrainasta ei tulisi Naton jäsentä. Tämä ei ole sopinut Ukrainan johtajille, asemasotaa on jatkettu, eikä sopimusta Lännen puolelta tarkoitettukaan noudattaa. Tarkoitus oli vain voittaa aikaa Ukrainan sotilaalliseen varustautumiseen. Tuohon aikaan Venäjän olisi ollut helppo valloittaa koko maa. Näin kertoi Saksan tuon aikainen liittokansleri Angela Merkel Die Zeitin nettiversion 7.12.22 julkaisemassa haastattelussa.

Ranskan sopimuksen teon aikainen presidentti Francois Hollande vahvisti Merkelin lausuman The Kiev Independent lehdessä. Suomessa media vaikeni Merkelin ja Ranskan johtajien merkillisistä tunnustuksista. Poikkeuksen teki UMV lehti ja Uudessa Suomessa oli Veikko Huuskan samalla mediaammekin ihmettelevä blogikirjoitus.


Eivät separatistitkaan täysin syyttömiä ole olleet. Ne mm. valloittivat Donetskille lentokentän takaisin. Erikoista tai huomionarvoista kuitenkin on, että presidentti Zelenskyi ei lainkaan suostunut neuvottelemaan separatistien kanssa, vaikka perustuslakikin olisi pitänyt laatia yhdessä.

VENÄJÄ HALUSI RATKAISUN JA TURVATAKUUT


Vuoden 2022 alussa sota oli jatkunut kahdeksan vuotta, ja venäjänkieliset olivat tynkämaakunnissaan vaikeuksissa. Tuossa vaiheessa Venäjä halusi ratkaisun. Se tiedusteli uhkavaatimuksen kaltaisesti Euroopan mailta turvatakuita. Epäkohteliaasti Suomi ei vastannut kirjeeseen mitään. Ei kai haluttu rauhaa. EU vastasi puolestamme. Vastasi kylmästi. Ukraina vastasi aloittamalla viikko ennen Venäjän hyökkäystä voimakkaan tykkitulituksen Itä-Ukrainassa.

Ranskan ja Saksan johtajat ilmaisivat viime vaiheessa ajatuksen, että annetaan se autonomia ja takuut natottomuudesta, jotta vältetään sota, mutta heidät huudettiin voimakkaasti syyttäen ja paheksuen alas myös Suomessa, maakuntalehtiä myöten.


Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko oli herättänyt Suomessa voimakasta pahennusta jo hieman aiemmin helmikuussa twiitillään, jossa hän toivoi, että Ranskan presidentti tai joku muu sanoisi suoraan, että Ukraina ei liity Natoon. ”Niikko tyrmistytti ja luopui”, otsikoi maakuntalehti Keskipohjanmaa. Niikko luopui valiokunnan puheenjohtajuudesta ja tilalle tuli Jussi Halla-aho, joka on sitten ostanut terveisensä ainakin yhteen henkilökohtaiseen tykinammukseen venäläisten päälle ammuttavaksi.

Presidentti Zelenskyi on sanonut, että hän tiesi Venäjän hyökkäyksestä jo kuukausia etukäteen, minkä johdosta maa oli valmistautunut sotilaallisesti. Maa sai runsaasti sota-apua.


Suomen presidentti piti tiiviisti yhteyttä USA:n presidenttiin ennen Venäjän hyökkäystä, mikä tapahtui helmikuun 24. päivänä 2022. Nykyisin Suomi on Venäjä-vastaisuudessaan terävintä kärkeä ja osallinen proxy-sotaan. Pääministeri Marin kävi Ukrainassa kaksi kertaa. Kehui ja samalla markkinoi itseään ulkomaille, että olemme tukeneet jo 750 miljoonalla eurolla ja lisää tulee.

Venäjän hyökkäys sattui kahdeksan vuotta ja kaksi päivää sen jälkeen, kun Ukrainan presidentti oli paennut vallankumousta Venäjälle. Jotkut odottivatkin taas uutta Venäjän hyökkäystä samoihin aikoihin helmikuussa 2023. Voimakasta hyökkäystä ei kuitenkaan koettu.

SOTAELINKEINON JA ISRAELIN VALTION YHTEINEN INTRESSI


Tästä kaikesta ei voi vetää muuta johtopäätöstä kuin, että Suomessakin tiedettiin ainakin päätoimittajatasolla hyökkäyksen tulemisesta ja että sitä haluttiin. Toisaalta voiko venäjänkielisten sortamiseen ja yksityisarmeijoihin keksiä muuta selitystä kuin halun ärsyttää Venäjää, provosointi? Sitä oli sitten myös se, kun Minskin sopimusta ei alunperinkään haluttu noudattaa, ja kun Zelenskyi ei neuvotellut separatistien kanssa.

Vuoden 2021 helmikuussa kirjoitin, että Ukrainassa on onnistuttu vain puolittain. Ärsytys ei ole saanut Putinia hyökkäämään. Kuitenkin lopulta tämä onneton meni ansaan. Ei hyökkäys silti hyväksyttävä ole, vaikka toinenkin osapuoli on vähintäänkin yhtä paljon syyllinen.


Olen alusta lähtien olettanut, että sodasta tulee pitkä. Ukraina saanee kärsiä kauan, sillä se on sodasta hyötyvien intressi. Yhä enemmän esitetään myös, että Venäjä pitää kokonaan nitistää ja paloitella. Siihenkö Suomessa tarvitaan suojautumisprojekti kansalaisille ja esitetty turvallisuusekspertti päällystakiksi pääministerille? Pelkään kyllä pahoin, että ainakaan nykyinen Venäjän johtaja ei suostu maansa paloitteluun, vaan samalla saa sitten mennä vaikka koko ihmiskunta.

Joka tapauksessa Neuvostoliiton kauden tavoin sotaelinkeinolle on nyt turvattu iso vihollinen pitkäksi aikaa. Kauppa käy hyvin. Esimerkiksi USA muka Ukrainaa hurjilla summilla tukiessaan tukee tosiasiassa omaa sotaelinkeinoaan. Pääasiassa USA:n sotaelinkeinoa Suomikin tukee.


Maapallon jakaminen keskenään vihamielisiin blokkeihin – myös Kiinaa on ryhdytty pitämään vihollisena – merkitsee jo ilman taistelujakin runsasta ja vakaata kysyntää sotaelinkeinolle. Eikä eristyksissä pidettävällä Venäjällä tule olemaan isoja resursseja huseerata Lähi-Idässä tai Iranin apuna, jos sota vielä sinne saadaan. Sotaelinkeinon ja Israelin valtion yhteinen intressi on hallinnut suurta osaa maapalloa, ja sama saa jatkua. Kuten nähtiin, niin Saksan ja Ranskan johtajienkaan mielipiteet eivät paljon paina. Sota, pakotesota ja blokkiutuminen heikentävät Europpaa ja vahvistavat USA:n ylivaltaa.

Mauri Nygård
maantieteilijä
Laeave a Reply