Niinistöltä huonoa esimerkkiä

Archived in the category: Blogi
Posted by mnygard on 03 tammi 13 - 0 Comments

 

NIINISTÖLTÄ HUONOA ESIMERKKIÄ!

 

Aamun uutinen kertoo, että presidentti Niinistö alentaa palkkaansa 20 prosenttia. Eduskunnan puhemies Heinäluoma (sd) pitää selviönä, että myös kansanedustajat, 200 kpl, alentavat palkkaansa. Valtion menoihinhan näillä ei ole mitään merkitystä. Kysymys on esimerkin näyttämisestä.

 

Aamun uutinen kertoo myös, että USA:ssa Moody`s vaatii valtiolta menoleikkauksia. Siellähän sovittiin juuri, että rikkaimpien veroja korotetaan hieman, ja vastaavasti sitten julkisista menoista päätetään vähän myöhemmin. Päättäminen tarkoittaa käytännössä menoleikkauksia. Työvoiman vähentämistä, ehkä suorastaan jollain keinoin palkanalennuksia. Ei ainakaan isoja korotuksia.

 

Kun maailman velkakupla puhkesi ja vaikutukset ulottuivat Suomeenkin ja Eurooppaan syksyllä 2008, niin isot pojat Euroopassa kertoivat tästä lähiajasta selvittävän ns. elvytyksellä. Valtiot ottivat velkaa. Myöhemmin, siis nyt, ei enää elvytettäisi. Näin EU:ssa oli poikien kesken sovittu, ja pikku uutisista sen saattoi lukea.

 

Vai oliko sopimus vielä laajemmalla pohjalla? Vaikka Bilderberg kokouksessa päätetty?

 

Valtioiden pitää ottaa velkaa, kun ovat luovuttaneet rahan tekemisen oikeuden yksityisille pankeille. Periaatteessa velanotolla on jokin yläraja, vaikka nykyisellä korkotasolla sillä ei suurta merkitystä olekaan. Velkaisin maa on Japani.

 

Elinkeinoelämän keskusjärjestö EK on Suomessakin pullistellut ja uhonnut tulevia neuvotteluja silmällä pitäen. Ehkä tarkoitus on vaikuttaa myös valtion keväällä tapahtuvaan hallitusohjelman tarkistukseen.

 

Ministerit, etenkin pääministeri Katainen (kok), ovat puhuneet siihen malliin, että tulossa on köyhälle kansalle vyönkiristystä. Etelä-Euroopan turismimaillehan olemme jo pakottaneet vastaavat supistukset ja kiristykset valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) näyttävästi tätä vaatiessa. Urpilainen on halunnut ottaa ihmisten ja etelän kansantalouksien kurjistamisesta sulan tukkaansa.

 

Kiinassakin talouskasvu on jo hieman taantunut ja taantuu lisää, jos lännen talouksien supistukset toteutuvat. Ja Japanihan on ollut jo parikymmentä vuotta lievässä deflaatiokierteessä. Siellä ei suuresti investoida, paitsi mitä nyt tsunamin seurauksena.

 

Jääkö tsunami siis ainoaksi kysyntää ylläpitäväksi tekijäksi koko maapallolla? Jos, niin huonosti menee.

 

Huonosti menee Suomessakin, jos valtiovalta ryhtyy nyt keväällä supistuksiin, ja Niinistön–Heinäluoman esimerkkiä seuraten syksyn palkkaneuvotteluissa päädytään nollalinjalle, tai käytännössä miinukselle. Ei löydy sitten riittävää kysyntää suomalaisille tuotteille eikä palveluksille, ei Suomesta eikä ulkomailta. Eikä uskalleta investoida eikä rakentaa. Päädytään palkkojen ja etuuksien alennuskilpailuun, deflaatiokierteeseen vähintäänkin Japanin malliin. Siitä ne verotulotkin aina vaan pienenevät, samoin pankkien vakuuksien arvot.

 

Mitä pitäisi tehdä, siis jos ei erota eurosta ja EU:sta ja jos ei oteta rahan tekemistä takaisin valtiolle?

 

Pitäisi korottaa hyvätuloisten verotusta aikoinaan vallinneelle tasolle ja pitäisi pitää julkiset palvelut entisellään. Palvelujen hinnoitteluun sopii soveltaa progressiota siten, että vähätuloiset maksavat entistä vähemmän ja hyvätuloiset enemmän. Julkisia investointeja tulisi käynnistää runsaasti. Homekoulut kuntoon!

 

Kaikille reilut palkankorotukset ja eläkekorotukset. Näin kysyntää löytyisi sentään kotimaasta.

 

Viennin kannalta parin prosentin korotuslisällä ei ole käytännön merkitystä, kun palkkataso Kiinassa ja muualla kaukomailla on vain murto-osa meikäläisestä. Eihän EK edes huomannut, että globaalinen palkkatasomme nousi lähes kaksinkertaiseksi euron kurssinousun vuoksi viime vuosikymmenellä. Edelleen ylikorkean euron vuoksi erityisesti kaikki EU:n turismimaat ovat nyt vaikeuksissa. Saa niitä raukkoja sitten Juttakin kurittaa.

 

Euron arvon alentaminen siis myös auttaisi, mutta tapahtuuko sitä, kun Yhdysvallatkin on edelleen vaikeuksissa ja Saksalla menee kohtalaisesti? Euron korkealla kurssilla olemme kuitenkin avustaneet USA:ta sen sotaponnisteluissa. Ja osallistummehan me pienessä määrin suoraankin näihin nykyajan siirtomaasotiin.

 

Miksi euron korkeaa arvoa ei mainita vaikkapa yhdeksi Kreikan vaikeuksien pääsyistä? No siksi, kun poliittinen ja mediaeliittimme on valehdellut tähän saakka euron arvoa vakaaksi. Euro on määritelty hyväksi ja tabuksi, koskemattomaksi. Media ja poliitikot heittäytyvät siis tyhmiksi. Samoin poliittiset taloustieteilijät.

 

Eliitti kaataa ennemmin kansan kuin euron, ja kansa äänestää kuten ennen tai jää kotiin, mikä tarkoittaa puolta ääntä Kokoomukselle.

 

Toisinajattelija 3.1.2013 kl 8:30.

Laeave a Reply