Miten Väyrysestä tuli huvittava

Archived in the category: Uncategorized
Posted by mnygard on 17 tammi 18 - 0 Comments

 

 

paavo-vayrynen-1

MITEN VÄYRYSESTÄ TULI HUVITTAVA

 

Kun keräsin kannatuskortteja Paavo Väyryselle, törmäsin väliin vinoon hymyyn. Syytä hymyynsä ihmiset eivät oikein tienneet. Paitsi, että jotkut vetosivat, että sehän on niin vanhakin ja neljättä kertaa ehdokkaana.

Siis kirkas ikärasismikin tuli esille. Hävetti lähteä mukaan ikäkeskusteluun sanomalla, että Sauli on vain kaksi vuotta nuorempi. Meniköhän perille?

Mediastahan ikämielikuva on napattu. Usein kerrotaan, että Paavo on JO neljättä kertaa ehdokkaana. Puolueeton tarkkailija toteaisi, että onpa miehellä vankka kokemus.

Vaan mistä se vino hymy? Luulen, että juuret sille ovat syksyltä 1994.

Isot pojat olivat suunnitelleet, että eduskunta tekisi päätöksen EU-jäsenyydestä hieman ennen Ruotsin kansanäänestystä. Näin taattaisiin jäsenyydelle myönteinen lopputulos myös Ruotsissa.

Suomen neuvoa antavassa kansanäänestyksessä ihmiset uskoivat eduskuntaa ja sen perustuslakivaliokuntaa, puheenjohtajanaan Sauli Niinistö, että ei tässä vielä markasta päätetä. Kannattajat voittivat. Sitten perustuslakivaliokunta edelleen Sauli Niinistön johdolla päätti, että päätös liittymisestä voidaankin tehdä vastoin perustuslakia 2/3 enemmistöllä, ei 5/6 enemmistöllä niin kuin laki sanoi.

Lopullista päätöstä tehtäessä Paavo Väyrynen ja Vesa Laukkanen, vähäisemmässä määrin muutama muukin, nousivat pelinpolitiikkaa vastaan ja päättivät puhumalla siirtää päätöksen Ruotsin kansanäänestyksen jälkeiseen aikaan. Vastaveto tähän oli, että istuntoa jatkettiin ympäri vuorokausien. Kun jarrutuspuheita oli kuultu neljä ja puoli vuorokautta, väsynyt puhemiesneuvosto antoi periksi. Päätöstä siirrettiin.

Valtamedia ilakoi jarrutuskeskustelulla. Väyrysen vitsailtiin lukevan Aku Ankkaa ja kaskuilevan niitä näitä. Ilkivaltaa harjoittavat pellet siellä ovat asialla. Itse puheitten sisällöstä ei kerrottu mitään.

Satuin tuolloin maakunnan asioissa eduskuntatalolle. Kaiuttimista kuului jarruttajien puhe. Olin median antamassa uskossa puheitten sisällöstä, mutta kun heristin korviani, hämmästyin. Sieltähän tuli täyttä asiaa! Piti oikein istahtaa portaille kuuntelemaan. Ainakin Vesa Laukkanen laatikin myöhemmin pienen vihkosen puheistaan.

Että silloin se huvittavan leima on Väyryseen lyöty. Kysymys oli itsenäisyyden kannalta tärkeästä asiasta. Jos Ruotsin tiukka äänestys olisi mennyt toisin päin, niin todennäköisesti Suomikin olisi jäänyt ulkopuolelle. Jarrutuskeskustelu siis onnistui, mutta pääasia hävittiin. Itsenäisyystaistelu jatkuu nyt presidentinvaaleissa.

Mauri Nygård 16.1.18

 

 

 

 

Laeave a Reply