Miksi media?

Archived in the category: Uncategorized
Posted by mnygard on 04 syys 20 - 0 Comments

Miksi media ajaa Saarikkoa puheenjohtajaksi?

Vähänkin loogista ajattelua hallitseva on joutunut havaitsemaan, että media on Saarikon puolella. Oli jo huomattavasti ennen tämän ilmoittautumista Keskustan puheenjohtajakisaan. Tilanne muistutti Ulf Sundqvistin valintaa demarien johtoon 90-luvulla. Että kunpa hän suostuisi.

Mitä ilmeisimmin Keskustalla on edessään tappiovaalit riippumatta siitä, kumpi valitaan. Tästä huolimatta valintaa pidetään tärkeänä, sillä pelkkä kannanotto mediassa ei ole riittänyt, vaan on lähdetty myös määrätietoiseen manipulointiin. Esimerkiksi Yle valitsi ensin kansan, jolta tiedusteli kannanottoa. Kysyttiin 186:lta puolue-eliittiin kuuluvalta, joista vastasi 80. Näistä 45 kertoi kannattavansa Saarikkoa. Tästä mediassa vedettiin jopa johtopäätöksiä, että enemmistö keskustalaisista kannattaa Saarikkoa.

Aluksi Yle ei siis uskaltanut kysyä puolueen kentän, valitsijoiden mielipidettä. Ehkä se tiedettiin ja haluttiin muuttaa toiseksi. Pian nähdään, miten media onnistui. Ihan aina ei ole onnistunut; ei esimerkiksi silloin, kun Tarja Halonen valittiin presidentiksi.

Mistä tällainen yksimielisyys esimerkiksi Ylen ja maakuntalehtien kesken johtuu?

Luullakseni siitä, että nykyinen puheenjohtaja Katri Kulmuni ei ole tarpeeksi oikeistolainen. Saarikko sen sijaan oli suorastaan äärioikeistolaisen Sipilän hallituksen sote-ministeri ja esitti siinä tehtävässään mallia, joka olisi antanut sosiaali- ja terveydenhuollossa yksityistämiselle suuret mahdollisuudet ja kunnilta olisi viety valta ja tehtävät, osaksi omaisuuskin. Tuollaisen henkilön media haluaa palkita.

Puoluekokousedustajista suuri osa on kunnanvaltuutettuja. Ei luulisi valtuutetulla olevan suurta ongelmaa valinnassaan. Kulmuni on myös uskaltanut kannattaa maan ja maakuntien tasapuolista kehittämistä, aluepolitiikkaa, vaikka muuten kumpikin on ollut kovin varovainen kannanotoissaan.

Niin, tämä Suomen mediahan on Ylestä lähtien varsin oikeistolaisissa käsissä, vaikka sekatalousjärjestelmässä vielä elämmekin. Maapallomme siirtyi noin 30 vuotta sitten valtamedian tukemaan pääoman maailmankauteen. Tavoitteena on pääomien ja vallan keskittäminen samoille tahoille ja kaiken mahdollisen yksityistäminen. Keskustan puheenjohtajan valinta on pieni askel tässä pyrkimyksessä.

Mauri Nygård
Kokkola

PS

Tuo kaverin puute pohjoiseen riekkojahtiin jatkuu tänäkin vuonna. Olen jo niin vanha, että moni kaveri on poistunut ruokavahvuudesta, moni on sen verran sairas, että ei kykene ja moni, kuten veljeni, on muuten vaan vuosien karttuessa lopettanut metsästyksen. Nuoret taas katsovat, että ei näin vanhaa kannata ottaa maastoon riesakseen. Osaksi nuoret ovatkin oikeassa. Juoksukilpailuihin en pysty osallistumaan, mutta silti hämmästyttävän hyvässä kunnossa olen, kunhan vauhti vaan on kohtuullinen. Että seurankipeä olen.

Laeave a Reply