Maurin vastaukset Keskipohjanmaan vaalikoneeseen

Archived in the category: Uncategorized
Posted by mnygard on 05 huhti 17 - 0 Comments

Maurin vastaukset Keskipohjanmaan vaalikoneeseen 050417

 

 

Minulla oli vaikeuksia Keskipohjanmaan vaalikoneen kanssa. En ollut nähnyt kutsua vastaamaan, joten lähetin toimitukseen sähköpostin 17.3.17, mutta siihen ei tullut lainkaan vastausta. Otin asian uudestaan esille muutama päivä sitten. Lehdestä ei nyt pystytty sanomaan, milloin olisivat alunperin minulle sähköpostin vastaamista varten lähettäneet, mutta sain vastaamiseen tarvittavan osoitteen. Vastasin.

 

Koska kysymykset ovat aina väkisinkin moniselitteisiä, äänestäjän olisi tärkeää lukea myös ehdokkaan kommentit. Säästääkseni mahdolliselta lukijalta vaivannäköä kasasin kysymykset ja omat kommenttini tähän yhteen pötköön. Ole siis hyvä ja tutustu! Toivon myös, että tutustut tässä blogissa vähän alempana olevaan nelisivuiseen vaalilehteeni. Siellä on terveiset myös Paavo Väyryseltä, jonka kanssa ajamme yhdessä erityisesti eroa eurosta, valuutasta, joka on aiheuttanut meille jo kaksi lamaa.

 

Kysymyksistä sinänsä on huomattava, että valtakunnan politiikkaa siellä ei paljolti viljellä, vaikka esimerkiksi valtionosuudet, euro-jäsenyys tai Venäjä-pakotteet vaikuttavat suuresti Kokkolankin palveluihin, talouteen, kauppojen ”halpuutukseen” ja viljelijöiden tuloihin.

 

Keskustan valtuustoryhmä vastasi minulle kerran, että valtakunnanpolitiikka ei kuulu Kokkolan keskustalaisille. Olen jyrkästi eri mieltä, mutta tuokin kysymys olisi saanut olla kysymyslistalla. Itse ajan juuri valtakunnallista ratkaisua, korvamerkittyä 100 000 euron valtiontukea per koulu, kyläkoulujen pelastamiseksi. Toivon, että myös Kokkolan Keskusta ryhtyisi tuota tukemaan. Vastaavalla idean levittämismenetelmällä sain aiemmin ammattikorkeakoulujärjestelmän Suomeen.

 

 

 

Uskotteko, että kuntasi koulujen määrä säilyy seuraavan vaalikauden ajan nykyisellään?

 

Vanha valtuusto on tehnyt päätöksiä, jotka tarkoittavat usean koulun lopettamista. Uskon, että uusi valtuusto ei ole yhtä innokas koulujen lopettamiseen, ja etenkin jos pääsen valtuustoon, niin toimin kouluille korvamerkityn valtionavun saamiseksi maahan. Se lopettaa koulujen lopettamiset ainakin joksikin aikaa, mutta ennen kuin valtionapu saadaan, Kokkola todennäköisesti ehtii yhden koulun lopettaa.

Blogissani kerron tarkemmin myös etäohjatusta valtuutetusta, joksi aion ryhtyä, jos tulen valituksi. Muodostan yhdistyksen, jonka jäseniltä kysyn mielipiteet tärkeisiin asioihin. Täydellisesti ryhmän enemmistön tahtoa en kuitenkaan lupaa noudattaa, mutta niin pitkälle kuin omatuntoni sen sallii. Siis lisää mielipiteitäni osoitteesta toisinajattelija.fi.

 

 

Pitäisikö kuntien asettaman veroäyrin suuruuteen asettaa joku katto?

 

Miksi pitäisi? Ei kunnissa kuitenkaan hirmuveroihin mennä. Valtiovallan sen sijaan pitäisi palauttaa aikoinaan vallinnut verotuksen taso hyvätuloisille. Sen vuoksihan valtiolla ei ole rahaa, kun rikkaita ei veroteta! Sitten valtio on vähentänyt valtionosuuksia kunnille likimain puoleen vuoden 1990 tasosta, vaikka tehtäviä on tullut lisää. Kunnat on saatettu tarkoituksella rahapulaan, josta maan heikoimmat kärsivät. Näin valmistellaan kaiken yksityistämistä. Vain se on soteuudistuksenkin perimmäinen syy. Valinnanvapaus tarkoittaa yksityistämistä. Kiertoilmaisun käyttäminen jo kertoo, että ketut ovat asialla.

 

 

Tulisiko pitkäaikaistyöttömyyden hoito siirtää kunnilta maakunnille?

 

Pitkäaikaisesti työttömät tarvitsevat henkilökohtaisia ratkaisuja ja ne tiedetään parhaiten ruohonjuuritasolla. Kokkolassa on hurja tilanne, kun kaupunki joutuu maksamaan sakkoa yli 2 miljoonaa euroa vuodessa siksi, että ei käytä valtion avustusta pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen, mikä jo kahden vuoden tähtäyksellä on kaupungillekin edullista, vaikka työllistämisvuonna ei laskennallisesti niin olisikaan. Asiasta on keskusteltu nyt niin paljon, että siihen mahtanee tulla muutos.

 

 

Uskotko, että kuntasi kiinteistöverot pysyvät nykyisellään seuraavan vaalikauden ajan?

 

Todennäköisesti nousevat, sillä eduskuntapuolueilla on tarkoitus jatkaa kuntien pitämistä taloudellisessa ahdingossa. Sillä tavoin edistetään yksityistämistä.

 

 

Pitäisikö kuntien pystyä hankkimaan nykyistä helpommin, tarpeen vaatiessa pakkolunastuksillakin, tonttimaata asuin- tai yrityskäyttöön?

 

Mikäli kunta haluaa kasvaa voimakkaasti, niin toki silloin mahdollisimman nopea menettely on eduksi. Nopea kasvu (Pääkaupunkiseudulla) ei sen sijaan ole yleensä kuntalaisten eikä valtakunnan edun mukaista. Normaalisti kuntien kaavoitusmonopoli, siihen liittyvä mahdollisuus kaavoitussopimuksiin ja nykyiset pakkolunastusmahdollisuudet riittävät hyvin.

 

 

Kannatatko uuden urheilutalon rakentamista lähitulevaisuudessa?

 

Homekoulut ensin. Haluan, että tutkitaan, mistä vanhan osan ilmsto-ongelma johtuu ja haluan talolle aluksi ylläpitoremonttia. Rakennus on ahkerassa käytössä eli se on muutoin toimiva.

 

 

Miten uskotte, että kuntalaisten kokonaisveroaste kunnan ja maakunnan palveluista muuttuu tulevan vaalikauden aikana?

 

Vaikka rahat tulevat kiertämään valtion kautta, eivät nykyiset valtapuolueet halua vähentää kuntien kautta kerättävää tasaveroa. Valtio suojelee rikkaita eikä lisää hyvätuloisten verotusta, mikäli ihmiset eivät ala äänestää toisin. Nykyinen hallitus on päättänyt, että valtionveroa ei koroteta, ja kun kunnissa ja maakunnissa on rahoituspaineita, kuten Kokkolassa, niin tasaverotuksella lisä kerätään. Ja siis uskon, että sote-ratkaisu ei palveluja halvenna muuta kuin palvelun heikennyksen kautta. Rahaa tarvittaisiin valtionapujen kautta. Suunnitelman mukaan alkuunsa julkinen sektori maksaa yksityisille sote-palveluiden käytöstä, mutta jatkossa uskon mentävän Ameriikan malliin, eli että vain rahalla saa kunnollista hoitoa. Silloinhan verojen tarve laskee, kun köyhät jätetään heitteille. Jo nyt rikkaat miehet elävät 16 vuotta vanhemmiksi kuin köyhin viidennes. Hirmuista! mutta suunnitellun politiikan tulosta.

 

 

Tulisiko kuntasi kustantaa peeruskoululaisille henkilökohtaiset tietokoneet (esimerkiksi tablet-laite)?

 

Kokkolassa jäädään jälkeen muista paikkakunnista, jos ei laitteita hankittaisi. Luokissa on myös vähävaraisia, joille oman tietokoneen hankinta on kallis asia.

 

 

Pitäisikö kaavoista tai rakennussuunnitelmista valittamista rajoittaa kunnissa?

 

Kyllä valittamismahdollisuus on iso osa kansanvaltaa. Toinen juttu on, että valitusprosessit kestävät turhan kauan. Niitä tulee ajallisesti lyhentää. Riittävät henkilöresurssit oikeisiin paikkoihin jo auttavat, mutta käsittelyajoille voitaisiin myös määrätä maksimiajat.

 

 

Tulisiko kunnan roolia kolmannen sektorin toiminnan rahoittamisessa lisätä?

 

Maatammehan pyritään ohjaamaan hyväntekeväisyysjärjestöjen varaan, mitä en kannata. Suomessa ei ole sellaista nunnakaartia, että systeemi toimisi alkuunsakaan joittenkin katolisten maitten tavoin, eikä se sielläkään kunnolla toimi. Sen sijaan kunnilla pitäisi olla tulevaisuudessakin mahdollisuus käyttää esimerkiksi urheiluseuroja palvelujen tuottamiseen.

 

 

Tuleeko kuntasi ottaa vastaan kiintiöpakolaisia?

 

Kannatan, että maamme rajoille palautetaan rajavalvonta eikä maahan päästetä asukkaiksi kuin valittupienehkö määrä kiintiöpakolaisia ja muut opiskelu-, perhe- tai työpaikkasyistä muuttavat. Maahan hyväksytyistä pitää huolehtia ja kotouttaa hyvin. Mikäli valtio antaa siihen määrärahan, niin toki Kokkolakin voi ottaa työhön osaa. Ulkomaalaiset ovat kuin suola keitoksessa. Pieni määrä tuo keiton omat hyvät maut esille, mutta pitää varoa, ettei suolaa lorahda liikaa. Syksyllä 2015 lorahti liikaa, eikä valtiovalta halunnut alkuunsa edes rekisteröidä tulijoita. Isot pojat olivat sopineet EU:n puitteissa, että Kreikan tilannetta pitää helpottaa ja siirsivät maahanmuuttajia meillekin. En kannata vapaata työperäistäkään maahanmuuttoa. En etenkään työturismia, mitä Baltiasta ja Itä-Euroopasta harrastetaan. Heille alhainenkin palkka on kotimaassaan korkea, mutta suomalaisille se aiheuttaa työttömyyttä. Tilanne Olkiluodon työmaalla on järkyttävä (30 % suomalaisia) ja sama uhkaa Pyhäjoen työmaata.

Laeave a Reply