Kommentti Elsi Kataiselle

Archived in the category: Uncategorized
Posted by mnygard on 17 touko 19 - 0 Comments

Kommentti Elsi Kataiselle

Suomenmaassa 15.5.2019 meppi Elsi Kataisella on heti alussa kardinaalivirhe. Toivottavasti ei tahallista harhaanjohtamista. EU ei avannut mitään kotimarkkinoita muulle merkittävälle kuin maataloudelle. Meillä oli aikoinaan Eftan lisäksi EEC-sopimus vuodelta 1973 ja ennen EU:ta perustettiin Euroopan talousalue, mikä on edelleen voimassa. Suomi oli pelkästään ETA:ssa ja Eftassa vuonna 1994. Islanti, Norja ja Lichtenstein ovat edelleen vain ETA:n kautta vapaakauppayhteydessä EU-maihin. Myös Efta on edelleen voimassa näiden kolmen maan välillä. Sveitsin kansa ei halunnut edes ETA:a, joten yhteistyö on järjestetty erillissopimuksilla. Sellaisen kaltaista yritetään nyt tehdä Britanniaan, mutta heillä on Irlannin ongelmansa. Kun Suomi eroaa, niin meillä ei vastaavaa kulkuongelmaa ole, ja kaupankäynnissä pidämme ainakin alkuunsa ETA-sopimuksen voimassa, uskoisin.

Maan pienuus ei estä olemasta EU:n ulkopuolella. Esimerkiksi Fär-saaret, Gröönlanti, Monaco ja Andorra eivät kuulu EU:hun, ja Suomi on ainut Pohjoismaa, jolla on valuuttanaan euro. Suomen Ahvenanmaa kuuluu EU:n tullialueeseen, mutta ei veroalueeseen. Vastaavassa asemassa on melkoinen joukko muitakin alueita, esimerkksi osa Ranskan merentakaisista alueista.

EU:n solmimat kauppasopimukset ja etuisuuskohtelu ovat sitten eri asia. Heti jäseneksi liityttäessä suuri joukko EU:n emämaiden entisiä siirtomaita tuli vapaakaupan piiriin. Koko maapallo on ollut hyvin alhaisten tullien aluetta. On kuitenkin bluffia tai tietämättömyyttä väittää, että vapaakaupassa aina molemmat osapuolet, siis kansantaloudet, voittavat. Suurfirmat osaavat keplotella voittoja itselleen, mutta se on eri asia, ja jotkut USA:ssa ovat tämän nyt tajunneet.

EU on ajanut kauppaan liitettynä kumppanuussopimuksia, joilla siirretään päätösvaltaa pois kansalta ja kansallisvaltioilta kansainvälisille suuryhtiöille. Luodaan maailmaan uutta talousjärjestystä. Ensimmäinen (CETA) sellainen sopimus tehtiin Kanadan kanssa. Presidentti Trump on hidastanut tätä kehitystä ja täytäntöönpanoa. Elsi Katainen voisikin informoida Suomen kansaa siitä, mikä on tällä hetkellä USA:n kanssa tehtävän TTIP-sopimuksen tilanne.

Euro on tuonut meille kaksi integraatiolamaa. Ensimmäisen ennen jäsenyyttä, kun jäsenyysehtojen vuoksi ei saanut devalvoida, ja toisen kerran tällä vuosituhannella, kun tämän Saksan valuutan (euron) vuoksi olimme jälleen vahvan markan politiikassa ja olemme edelleen. Ääripäitten mukaan laskin, että tämän vakaaksi valehdellun valuutan arvon nousu dollariin nähden kaudella 2001-08 oli 94 %. Oli se melkoinen palkankorotus.

Euron eli tiiviin ytimen, missä Suomi haluaa olla mukana, turmiollisuus näkyy myös talouskasvussa. Euroalueella kasvu on ollut selvästi hitaampaa kuin sen ulkopuolella. Ruotsi on hyötynyt omasta valuutastaan paljon (kasvu noin 20 % Suomen laman aikana) ja hyötyy taas tällä hetkellä, kun on junaillut kruununsa arvon alas.

Jokainen itselleen rehellinen pystyy kuvittelemaan, miten paljon olemme menettäneet hyljeksimällä Paavo Väyrysen ajamaa poliittista linjaa. Puolue-eliitti tyrmäsi jäsenäänestyksen tuloksen puheenjohtajasta – halusivat kaltaisensa uusliberaalin – työnsivät Paavon sivuun ja olivat mukana torppaamassa eduskunnassa hänen kansalaisaloitettaan eurosta. Paavo tarjoaa nyt kuitenkin vielä mahdollisuuden puolueelle ja äänestäjille. Paavo on mahdollista nostaa ministeriksi, puheenjohtajaksi ja sitä kautta vaikka presidentiksi.

Paavon sortamisessa tai äänestämisessä ei ole kysymys henkilöstä vaan asiasta. Eikä pakko ole äänestää suoraan Väyrystä, allekirjoittanuttakin voi äänestää.

Laeave a Reply