Kolmoisavioliitto, ja anteeksi julisteeni puolesta

Archived in the category: Uncategorized
Posted by mnygard on 08 huhti 17 - 0 Comments

Kolmoisavioliitto, ja anteeksi julisteeni puolesta

 

Kävimmepä eilen illalla liitoskunnissakin ajelemassa ja katsomassa, miten vaalijulistet olivat säilyneet. Hyvin olivat. Näissä valeissa ilkivaltaa onkin tehty Kokkolassa mielestäni vähemmän kuin joskus aikaisemmin. Nyt kokonaan uusi juliste tarvitsi laittaa vain kahden rikkirevityn paikalle, yhdessä tapauksessa riitti pieni korjailu, yhdessä paikassa juliste oli kadonnut kokonaan ja perussuomalaiset olivat levittäytyneet tilalle, ja yhdessä tapauksessa sosiaalidemokraattiehdokkaan pieniä mainoksia oli niitattu osin julisteeni päälle. Ne oli helppo nykäistä pois. Yhteensa siis ilkivaltaa ”vain” viidessä tapauksessa. Se on noin joka neljännessä.

 

Poikkesimme sukulaispojan kanssa myös Ullavassa ja siellä kahvilla. Oli hetki aikaa jutella paikallisen isännän kanssa. Avioliittolaki nousi esille.

 

Olen yrittänyt jättää vihkimiset kirkon, siis uskontokunnan, asiaksi. Että, miksi siihen politiikkaa tarvitaan virallisen rekisteröinnin lisäksi? Haluaisin pitää uskonnon ja politiikan erossa toisistaan. Vaan eihän tämä ole kaikille riittänyt.

 

Lasten edusta olen kyllä ollut huolissani yhtä sukupuolta olevissa perheissä, mutta tämä ongelma ei ole uusi, vaan yhtä vanha kuin ihmiskuntakin. Mututuntumalla olen saanut käsityksen, että isättömillä lapsilla on isän nälkä. Äidittömiä perheitä en ole tainnut juuri tavatakaan. Yritin etsiä netistä tutkimuksia aihepiiristä, mutta en viisastunut.

 

Olen ymmärtänyt, että uuden lain myötä kaikki saivat nyt adoptio-oikeuden, mutta käytännössä on toki olemassa viranomaisseula kuten ennenkin. Ihan kaikille oikeutta ei myönnetä.

 

Jos mututuntumani lapsen edusta pitää paikkansa, niin mitä pitäisi tehdä? Jos malli toisesta sukupuolesta on tärkeä, niin miten se voitaisiin taata? Ja nyt tarkoitan miehen tai naisen mallia. Unohdan tietoisesti kysymyksen kolmannesta sukupuolesta tai sukupuolettomuudesta.

 

Aamulla sängyssä sen ”keksin”. Tai heittona ja huumorillahan tämän saa ottaa tai sitten vakavasti, miten vain. ”Määrätään” samaa sukupuolta oleville pareille avioliittoon kolmas henkilö, joka täydentää sukupuolijakauman. Ja yksin lapsen saaneille tai yksin adoptoiville toista sukupuolta oleva ”puoliso”. Tämä kaikki tietenkin vain sillä edellytyksellä, että tiede osoittaa käsitykseni isän tai äiden nälästä oikeaksi.

 

Perinteisesti maalaisyhteisössä miehen malli on usein löytynyt suurperheestä, jos talon tyttärelle on sattunut vahinko, tai piialle. Nyt asutaan yksikseen ja usein kaukana sukulaisista. Miten toista sukupuolta oleva läheinen ihminen voitaisiin lapselle taata? Jonkinlaista sitoumusta tähän ajan takaa, normaalia syvempää kummisuhdetta, jos isää tai äitiä ei ole tarjolla. Tarkoitan, että sellainen kirjallisesti sovittu kummi pitäisi osoittaa, kun ryhtyy lasta yksisukupuolisiin oloihin hankkimaan. Tuo kummi voisi olla läheinen sukulainenkin ja usein varmaan olisikin.

 

No sitten eilen illalla ajelimme Rahkosiin, jonka koululla olen käynyt joitakin kertoja. Tuo koulukin oli kaupunginjohtajan lopetettavien listalla, mutta kyläläisten aktiivisuuden johdosta uhka on ainakin vähäksi aikaa poistunut. Kun kyydissämme oli ylimääräisiksi jääneitä vaalijulisteita, niin iskimmepä sellaisen tien varteen. Julisteessahan kysyn, kuka kannattaa ylimääräistä 100 000 euron suuruista valtionosuutta kouluille? No yöllä aivoni olivat työskennelleet ja herätessäni – nyt todellakin olin nukkunut kunnollisen yön – tajusin, että eihän sitä julistetta siihen olisi pitänyt laittaa. Ehkä 200 metrin päähän vaalihuoneesta, mutta kuitenkin paikkaan, josta koululle menijät julisteen näkivät, eli ”koulutien” risteykseen.

 

Soittelin Rahkosiin ja sain kiinni henkilön, joka asuu siinä aivan lähellä. Hän lupasi ottaa mainoksen pois. Kiitokset hänelle! Bensarahaa hän ei tarvinnut. Ja anteeksi, jos joku on ehtinyt mainoksen tänä aamuna nähdä.

 

Joku voi ihmetellä viime tingan touhujani vaaleissa. Siihen on kyllä olemassa ihan luonnollinen perhettäni koskeva syy. Pääsinpä kuitenkin tarjoamaan vaihtoehdon niille, jotka eivät halua muutosta äänestämällä entisiä tai olemalla äänestämättä.

 

Mauri nr 292, 080417

 

Laeave a Reply