Esittäisikö joku eroa isäntämaasopimuksesta?

Archived in the category: Uncategorized
Posted by mnygard on 14 touko 17 - 0 Comments

Esittäisikö joku eroa isäntämaasopimuksesta?


 

Iltalehden (Ainola 6.5.17) esittämät tekstit todistavat erilaisista näkemyksistä eduskunnan ja presidentin välillä. Presidentti on Nato-miehiä ja eduskunta haluaisi jarrutella.

Naton kannalta olemme isäntämaasopimuksen jälkeen kuin jäsen ilman jäsenmaksua ja myös Venäjän kannalta kuin jäsen. Koko Itämeri Kaliningradin aluetta ja Suomenlahden pohjukkaa lukuun ottamatta on nyt Naton sisämerta. Pietarin puolustus ottaa tämän huomioon. Suurvaltojen välisessä konfliktissa olemme ensin ohjusiskun kohteena ja sitten taistelutannerta. Naton täysjäsenyy ei toisi tilanteeseen ainakaan parannusta.

Julkisuudessa isäntämaasopimus halutaan mainita vain sivulauseen sivulauseessa. Esillä pidetään EU:n turvatakuita, joille muualla ei painoa anneta. Tulevat historioitsijat tulevat toteamaan isäntämaasopimuksen häpeätahraksi historiassamme.

Ruotsissa isäntämaasopimus vietiin valtiopäiville, mutta Suomessa presidentti hallituksen kanssa sivuutti eduskunnan. Niinpä sopimuksesta voidaan erota eduskunnan yksinkertaisella enemmistöllä. Voidaan erota hallituksen päätökselläkin. Irtisanomisaika on puoli vuotta.

Kannattaako joku Perussuomalaisten johtoon pyrkivistä irtisanomista? Mediahan pitää esillä vain kahta Natoon menijää? Tai tuleeko vielä mustia hevosia?

Samoin, löytyykö presidentinvaaleihin ehdokasta, joka haluaa irti tiiviistä Nato-kytkennästä?

Kirjassa ”Näin Suomea viedään” löysin tusinan verran syitä, miksi isäntämaasopimus pitäisi tarkastella perustuslakikysymyksenä. Presidentin nimittämä oikeuskansleri oli vuonna 2014 toista mieltä.

Elämme tilanteessa, että isäntämaasopimus on ristiriidassa esimerkiksi Venäjä-sopimuksen kanssa, sopimus sallii Naton tulla maahamme myös pelkästään omalla ilmoituksellaan ja myös sotiakseen toista maata vastaan. Joukkojen komentaja olisi vastoin lakiamme Natolta. Mukana voisi olla atomiaseitakin.


 

Mauri Nygård

Näin Suomea viedään kirjan toimittaja ja toinen isäntämaasopimuksen suomentajista

-Kirjoitusta tarjottu ensin Iltalehdelle / Olli Ainola (ei julkaista) ja sitten Helsingin Sanomille-

Laeave a Reply