Eroon liittovaltiosta

Archived in the category: Blogi
Posted by mnygard on 27 joulu 12 - 0 Comments

Eroon liittovaltiosta

EU:ssa ennakkotarkastetaan valtioiden budjetit, pystytetään yhteinen pankkivalvonta ja keskuspankki tukee käytännössä jo nyt jäsenvaltioiden taloutta ja pankkeja. Euroopan keskuspankin alainen Suomen Pankkikin on ollut tässä mukana. Suunnitteilla on pankkiunioni virallisine yhteisine lainoineen ja maavastuineen. Jne.

Mitä tämä on? Se on siirtymistä pois liittovaltiosta keskitettyyn, keskusjohtoiseen valtioon. Tämän kerroin itsenäisyyden muistotilaisuudessa 6.12.2012 Kiasman aukiolla Mannerheimin patsaan äärellä Helsingissä. Puhe tarttui videolle ja löytyy täältä toisinajattelijan yläpalkista.

Suomi ei siis ole itsenäinen suvereeni maa. Olemme todellisuudessa eläneet viime aikoina liittovaltiossa, mutta se ei Suomenkaan valtapuolueille riitä. Halutaan tiukasti keskusjohtoinen valtio, jossa on 500 miljoonaa asukasta. –Luuletteko kansanvallan sellaisessa kukoistavan?

En ollut ensimmäinen, joka sanoi ääneen, että liittovaltiohan tämä jo on, mutta saatoin olla ensimmäinen, joka sanoi, että nyt siitä on tarkoitus päästä eroon. Jokainen liittovaltiohan on omanlaisensa. Löysin siivotessani vuoden vanhan blogikirjoituksen Turun yliopiston poliittisen historian dosentilta, eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Ville Pernaalta. Hän sanoi liittovaltion ääneen jo tuolloin. Kirjoituksen lyhennelmä alla.

Parissa yksityiskohdassa olen hieman eri mieltä Pernaan kanssa.

Kyllä me olemme jo hyväksyneet EU:n yhteisen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan. Käytännössä me esimerkiksi Afganistanissa osallistumme länsimaitten yhteiseen siirtomaasotaan, hyökkääjinä, ja tärkeisiin neuvotteluihin ulkovaltojen kanssa tarvitsemme EU:n luvan.

Pernaa myös antaa hieman vajavaisen todistuksen perussuomalaisista. Vaikka Soini onkin sanonut vastustavansa liittovaltiokehitystä, niin ei hän tietääkseni ole todennut, että siellä jo ollaan. Ei hän myöskään ole vaatinut Suomen eroa EU:sta eikä eurosta. Mikään eduskuntapuolueista ei ole vaatinut. Ero hallituspuolueisiin on siis kovin vähäinen, käytännössä toistaiseksi lähes merkityksetön. Soini on äänten hukkaanjohdatin.

Jos Soinia ei olisi, niin hänet olisi pitänyt keksiä. Media hänet löysikin lähes valmiina ja sitten oikein kuorrutti Soinin piparkakkutalon.

Toisinajattelija 27.12.2012


 


 

Ville Pernaa

Suomen Kuvalehti / Kanava blogi 9.12.2011 klo 9:41

Federalisteja järjestään


 

Viimeistään eurokriisin myötä Suomessakin on selvinnyt, että elämme eurooppalaisessa liittovaltiossa. Näin on käynyt, vaikka sitä ei Suomessa mielellään sanota ääneen.


Alati syvenevä euroalueen kriisi runnoo talousjärjestelmän perusteita, mutta myös kriisin poliittinen anti on hurja. Kriisi on tuonut näkyviin Suomen EU-jäsenyyden aikana tapahtuneen liittovaltiokehityksen selvemmin kuin kertaakaan aikaisemmin.

… EU-kansanäänestyskeskustelussa Suomessa sanottiin kyllä … itsenäisten valtioiden yhteisölle ja vientiteollisuuden markkinoille, mutta ehdoton ei federalismille ja liittovaltiolle.

Ensimmäisenä jäsenyysvuonna 1995 alkoi Paavo Lipposen kahden hallituksen aika ja syntyi tavoite kaikkiin päätöksenteon ytimiin hakeutumisesta. Suomi alkoi vaatia vahvaa komissiota, vahvaa europarlamenttia, vahvaa EU-tuomioistuinta. Tätä politiikkaa ei vain ääneen kutsuttu liittovaltiokehitykseksi, vaikka se sitä olikin.

Saimme yhteisen valuutan ja rahapolitiikan jäsenyyttä seuranneina vuosina, sitten yhteiset ulkorajat ja rajavalvonnan. Liittovaltion klassisista tunnusmerkeistä yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ollaan kauimpana.

…Suomi vaatii euromaiden budjettien tarkempaa syyniä ja talouspolitiikan yhdenmukaistamista. Kehityksen symbolina yhteisellä talouspolitiikalla on Euroopan komission varapuheenjohtajaksi nousseen Olli Rehnin kasvot.

…Federalisteja kaikki tyynni ovat olleet hallituspolitiikasta vastatessaan johtavat poliitikkomme kustakin kullakin kertaa vastuussa olleesta kolmesta perinteisestä suuresta puolueesta.

…Milloin ja missä liittovaltiokehityksestä päätettiin? Tarkkaavainen lukija olisi nämä ratkaisut löytänyt pienellä präntättynä Maastrichtin sopimuksesta

…Vaikeudet yhdistävät ja nyt hallitus kuuluu yhteisen tiukan linjan kovimpiin edustajiin euroalueella. Perussuomalaisten johtama toinen blokki haluaa irti talkoista.

 

Laeave a Reply