DEMARIT JA MEDIA PETTIVÄT JÄLEEN

Archived in the category: Uncategorized
Posted by mnygard on 08 maalis 19 - 0 Comments

19.5.2018

Demarit ja media pettivät jälleen

Ihmiset ovat ihmetelleet kolmekymmentä vuotta, miten politiikka ei muutu, vaikka hallituspuolueet vaihtuvat. Osa on jo reagoinut siirtymällä nukkuviin, mikä on taannut kokoomukselle mieluisan politiikan jatkumisen.

Hieman yleistäen eduskunnassa on ollut vain yksi puolue, EU-puolue. Opposition rooli on ollut hämäystä. Konkreettisesti tämä nähtiin 16.5.2018, jolloin eduskunta hyväksyi CETA sopimuksen siten, että myös kaikki läsnä olleet sosiaalidemokraatit kannattivat sopimusta. Myös RKP, Kristilliset ja Harkimo kannattivat, ja kaikki hallituspuolueiden edustajat.

Siis mikä CETA?

Kysymys on aiheellinen, sillä valtamediamme on pitänyt huolen, ettei tästä EU:n hankkeesta, Kanadan kanssa solmittavasta kumppanuudesta ja ns. sekasopimuksesta juuri mitään tiedetä. Onkohan päätoimittajien kuukausikokouksissakin tähän suuntaan sovittu tai kahvittelun yhteydessä keskusteltu? Eduskunnan päätöksenteon aikaankin lehdet kirjoittelivat aivan muista pikkujutuista.

Tiivistäen sopimus tarkoittaa vallansiirtoa kansallisvaltioilta kansainvälisille suuryrityksille. CETAn on tarkoitus olla myös esikuva ja malli vastaavalle USA:n kanssa solmittavalle sopimukselle, mikä on ollut jäähyllä presidentti Trumpin tahdosta.

Sopimus sisältää myös investointisuojan (sijoitussuojan) ja välimiesoikeuden. Investointisuoja sisältyi jo MAI hankkeeseen 90-luvun lopulla, jolloin hallituksemme valiokunta, johon kuului mm. sosiaalidemokraatti Tarja Halonen, hyväksyi sopimuksen, mutta ranskalaisten vastustuksesta johtuen hanke kaatui. Nyt yritetään toista kautta. EU tekee syvällekäypiä maakohtaisia sopimuksia, joista sopimus Kanadan kanssa on luokassaan ensimmäinen. Sopimus on jo EU:n soveltamana väliaikaisesti voimassa. Tämä kuvaa EU:n ja kansanvallan suhdetta.

Eduskunnan valiokunnat ovat liittäneet sopimukseen varaumia ja toiveita mm. kaivosteollisuuteen liittyen. Valtiohan voi joutua suuriin korvauksiin, jos se esimerkiksi ryhtyy perimään muualla käytössä olevaa kaivosmaksua tai haittaa voittojen käärimistä työehtoja muuttamalla tai ympäristölakeja tiukentamalla. Varaumilla on kuitenkin Suomessa huvittava kaiku. Esko Ahohan esitti niitä Euroopan Unioniin tähdättäessä, ja jopa eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi, että nyt ei vielä päätetä markasta luopumisesta.

Kansa äänesti Unionin puolesta. Tänä vuonna kansa valitsi myös suurella enemmistöllä päättäjäksi presidentin, jonka politiikkaa kansa suurella enemmistöllä vastustaa. Tätä kaikkea voi pitää riemuvoittona medialle ja suurena häpeänä kansanvallalle. Elämme pehmeässä fasismissa.

Mauri Nygård

Kokkola

Laeave a Reply