Alpolla on syynsä – ja ay:llä

Archived in the category: Uncategorized
Posted by mnygard on 06 marras 18 - 0 Comments

 

                                                         Kuvahaun tulos haulle alpo ylitalo

 

Alpo Ylitalo lähti taistoon ay:tä vastaan. Oikeistopoliitikolle se sopii. Alpolla on myös henkilökohtaisia syitä olla käärmeissään.

 

Alpo oli yrittäjä ja joutui huonoihin väleihin työntekijänsä kanssa, mistä sitten kehittyi laajempikin ja pitkäaikainen yrittäjään kohdistunut kiusaamistapaus. Sellainen on mahdollista, sillä ay:llä on valtaa. Valta voi turmella ja ehdoton valta ehdottomasti, olipa kyseessä yrittäjä tai ay-liike.

Jopa oikeusistuin Kokkolassa osallistui yrittäjän kiusaamiseen sillä seurauksella, että Alpo menetti mahdollisuudet merkittäviin bisneksiin ja tuloihin. Ja maine oli menetetty. Alpo haki oikeutta ja lopulta oikeusministeriö myönsi virheet, teki sopimuksen ja valtio maksoi hyvityksen.

Toinen puoli asiassa on, että ay-liike on ollut hyväntekijä yrittäjille ja yhteiskunnalle. Ilman työntekijöiden järjestäytymistä (ja demokratiaa) eläisimme kehnommin kuin Etelä-Amerikassa.

Ilman ay:tä ja joukkovoimaa meillä olisi 16 tunnin työpäivät 6-7 päivänä viikossa ja muutaman päivän loma koneiden huollon aikana. Irtisanomisajoista ei olisi kuultukaan. Koulutusta annettaisiin kuhunkin tehtävään tarvittava minimi. Ei olisi sellaista käsitettä kuin hyvinvointiyhteiskunta sote-palveluineen. Palkat olisivat tasolla, että väki juuri ja juuri pysyisi kotipalstojensa avulla hengissä. Tai osa pysyisi.

Tämä tarkoittaa, että yrittäjän tuotteille ja palveluille olisi heikko kysyntä. Tekninen kehitys hidasta. Kuluttajilla ei olisi rahaa eikä aikaa kuluttaa. Työajan lyhentäminen on ollut edellytys talouskasvulle.

Mutta Kiinahan nousi halvoilla palkoilla! Aivan, mutta siellä yhteiskunta hoiti koulutuksen ja kaupankäynnin vapauduttua kysyntä saatiin länsimaista. Systeemiin kuuluu lisäksi aivan järjetön valuuttakurssipolitiikka. Halpamaassa eurolla voi saada moninkertaisen määrän riisiä tai perunoita, ja thaimaalainen saa Suomessa poimituista marjoista moninkertaisen hinnan.

Vapaakauppa ja vinoutuneet valuuttakurssit ovat sopineet firmoille, jotka teettävät tuotteensa halpamaissa ja myyvät meille kalliilla. Systeemi on syönyt ehkä eniten järjestelmän emämaata, Yhdysvaltoja. Siitä vapaakaupan ongelmasta syntyi ilmiö nimeltään Donald Trump.

Voimme siis kilpailla Kiinan kanssa laskemalla palkkojamme murto-osaan ja hävittämällä hyvinvointivaltiomme. Sitä hallitukset pikkuhiljaa ajavatkin. Toinen vaihtoehto on jonkinasteinen protektionismi, eli tullit ja kiintiöt jne. Kaupankäyntiä kyllä tarvitaan.

Mauri Nygård

 

–Tarjottu ensiksi Keskipohjanmaahan 8.10.18. Ei Julkaistu. Lyhyempänä julkaistu Kokkola-lehdesä.

Laeave a Reply