Mitä Niinistö todella sanoi ja tarkoitti?

Archived in the category: Blogi
Posted by mnygard on 08 tammi 13 - 0 Comments

Mitä Niinistö todella sanoi ja tarkoitti?

 

Ymmärsinkö aivan väärin presidentti Niinistön halun palkkansa alennukseen? Presidentti on tullut uudestaan esille ja tarkentanut, että ei hän tätä tarkoittanut. Ei tarkoittanut, että muittenkin olisi syytä seurata esimerkkiä. Ei oikeastaan tarkoittanut mitään. Miksi sitten palkkaansa alentaa?

Alkuperäistä tietoa palkanalennuksesta, mikä tietenkään ei presidentin elintasoa hetkauta mihinkään suuntaan, seurasi voimakkaita reaktioita, puolesta ja vastaan. Ehkä ihan alkuunsa enemmän puolesta ja vaikutti, että kyllä nyt lähtee liikkeelle ihan kunnollinen palkanalennuskampanja. Mm. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiaisen viimeaikaiset kommentit tukevat palkkojen alentamisen ideaa. Ja hänen puheissaan nimenomaan pienimpien palkkojen edelleen alentamisen ideaa.

Vaan nousipa myös vastareaktio. Ammattiyhdistyspuolelta ärähdeltiin, ja julkisuuteen tuli ennestään vähemmän tunnettuja professoreita ja ehkä vähemmän poliittisia tutkijoita, jotka selittivät, miten turmiollista kansantaloudelle palkkojen alentaminen on.

Deflaation eli alaspäin menevän kierteen pelko ja haitat tulivat keskusteluissa selvästi esille. Sitten presidentti ryhtyi selittelemään sanomisiaan.

Eikö maailman isoa rahaa ulkomaillakin pankkiirina palvellut mies tuntenut aiemmin deflaation vaaroja, vaan oppi ne nyt kansalta ja alkoi selitellä? Vai onko mies vaan niin kehno puhuja ja esiintyjä, että ei osaa kerralla sanoa, mitä tarkoittaa? Että alentaa palkkaansa tarkoittamatta sillä nyt yhtään mitään muuta kuin hyväntekeväisyyttä. Niinistöhän ei esimerkiksi esittänyt, että pääomatuloja tulee ryhtyä maassa verottamaan yhtä paljon kuin palkkatuloja. Jos tuota olisi esittänyt, niin sehän jo jotain toteutuessaan merkitsisikin.

Kerronko yhden teorian, mikä tästä tuli mieleen? Kerronpa hyvinkin.

Jospa Niinistön alkuperäinen puhe olikin koepallo! Monet yritysjohtajathan ovat niin tunneihmisiä, että eivät todellakaan jaksa tajuta, että palkka-ale on monille yrityksille itselleenkin haitaksi. Tai okei, pelkkä vientifirma kyllä itse hyötyy ainakin lyhyellä tähtäyksellä matalista palkoista. Jos siis kansa olisi suuren ja rakastetun johtajan esimerkkiä noudattaen innostunut yleiseen palkka-aleen, niin luultavasti Niinistön taustajoukot olisivat siitä hyötyneet. Ainakin jotkut.

Nyt kansa ei innostunut. Niinistön hurmaamiskyky ei riittänyt. Niinpä tuli tarve tarkentaa. Tämän teorian mukaan. Että omaa palkkaani tässä vaan nyt haluan huvikseni alentaa.

                              x x x

Ja lopuksi pieni tarkennus viime kirjoitukseeni.

Japani on velkaisin maa, kun verrataan julkista taloutta. Koko kansantaloutta ajatellen velkaisin OECD maa on Irlanti. Kreikka sen sijaan on pärjäillyt siinä tilastossa hyvin.

Kun katsotaan julkista nettovelkaa, niin siinä tilastossa Suomi sijoittuu vielä oikein hyvin. Julkisella sektorilla ei ole olemassa (vielä) lainkaan nettovelkaa, kun huomioon otetaan myös valtion omistussalkku ja työeläkerahastot. Moniin muihin maihin verrattuna tilanne on poikkeuksellinen.

Alla tilasto valtioiden julkisesta velasta. Asianharrastajien sopii sitä tiirailla, mutta on syytä huomata, että kahden viimeisimmän vuoden tilastot ovat tuossa vain lähinnä ennusteita.

Toisinajattelija 8.1.2013

Laeave a Reply