Archived in the category: Uncategorized
Posted by mnygard on 11 huhti 19 - 0 Comments

ATOMIVOIMA TARVITSEE SÄHKÖAUTOT JA ILMASTOKATASTROFIN

25.2.2019

Atomivoima tarvitsee sähköautot ja ilmastokatastrofin

Kehun Lännen Median toimittajaa, kun siihen on syytä. Jami Jokinen kirjoitti paljastavasti ydinvoimasta ja ilmastosta (15.2.19): vain ilmastonmuutosta hillitsevä politiikka voi pelastaa kalliin ydinvoiman.

Taustaksi Jokinen kertoi, miten OECD:n ydinenergiajärjestön pääjohtaja päräytti, että ala on häviämässä energiamarkkinat kokonaan, ellei hiilelle tule riittävää hintaa. Tämä koskee myös turvetta, puuta ja muuta bioenergiaa.

Atomivoimalla on tukijoita. EU on antanut atomille piilotukea vapauttamalla sen päästökaupasta. Saman edun saa myös tuuli.

Sähkön kulutus ei kuitenkaan tahdo oikein kasvaa; tekninen kehitys on ollut atomienergiaa vastaan. Kokkola-lehti kertoi 13.2.19, että kauppaketju KPO on vähentänyt sähkön kulutustaan siinä määrin, että se vastaa 600 omakotitalon kulutusta, ja sama suuntaus jatkuu.

Mistä siis atomeille lisää kysyntää? Omavaraisuuden lisäämisestä kyllä, mutta paljon enemmän autoista, sähköautoista! Kaiken tieliikenteen muuttaminen sähkölle merkitsisi sähkön kysynnän kasvussa noin puolta.

Kun atomisähkö on julistettu ”puhtaaksi”, niin sen ja sähköauton suosimiseksi kannattaa liioitella ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Kannattaa jakaa pääuutisissa valeuutista selkärankaisten sukupuutosta ja toisella kertaa hyönteisistä.

Atomienergian ”puhtaus” on törkeimpiä valeuutisia. Jokainen voi todeta sen, kun vain hieman käyttää ajatteluelintään. Olkiluodon työmaallakin on tupruteltu hiilidioksidia jo pian kaksikymmentä vuotta, ja niin tapahtuu myös laitoksen ollessa toiminnassa.

Kaikki energiamuodot tuottavat päästöjä. Eräässä tutkimuksessa atomienergia arvioitiin maakaasun tasoiseksi tilanteessa, kun kaasulla tuotettiin sekä lämpöä että sähköä.

Viralliseen uskoon kuuluu, että kasvihuonekaasut ovat lähes yksin syyllisiä ilmaston lämpenemiseen, ja huomio kiinnitetään hiilidioksidiin. Sen osuus Wikipedian mukaan on kuitenkin vain 9-26 prosenttia kasvihuoneilmiöstä. Kysymysmerkki tarvitaan myös siihen, kuinka suuri merkitys ihmisellä on hiilidioksidin määrään. Jokin osuus on, mutta varmaa on vain, että nykyisin julkistettavat tilastot ovat pielessä. Niissä ei oteta huomioon kaikkia tekijöitä.

Atomienergia ja sähköautot ovat valtiovaltamme suojeluksessa. Kansalainen voi kohdata sen verotuksessa, romutuspalkkioissa ja katsastusasemalla, jossa voidaan vaikuttaa siihen, että autokanta uusiutuisi ja myös sähköautoja ostettaisiin.

Mauri Nygård

Fil.lis., Seitsemän tähden liikkeen kansanedustajaehdokas Vaasan vaalipiirissä nro 99

Laeave a Reply