Stiiknafuuliaa

Archived in the category: Blogi
Posted by mnygard on 11 marras 14 - 0 Comments

-Tarjottu ainakin Keskipohjanmaahan. En ole huomannut, että olisi julkaistu. Toimitushan saa valita.-

 

Stiiknafuuliaa!

 

Stiiknafuulia oli mahtisana Teuvo Pakkalan kynästä. Valtaeliittimme mahtisanoja ovat eläkeuudistus ja kestävyysvaje. Kaikki sanoja, joilla ei ole aitoa yhteyttä todellisuuteen.

Sovittu eläkeuudistus korvaa kuulemma neljäsosan ns. valtiontalouden kestävyysvajeesta. Uudistuksen suurin kuviteltu hyöty tullee uskomuksesta, että kun ihmiset työskentelevät vanhemmiksi, niin kansantaloutemme saa lisää työvoimaa ja tuotanto kasvaa.

Hallitsijoittemme mielestä meitä uhkaa siis jo lähi tulevaisuudessa hirmuinen työvoimapula, ja toisaalta uskotellaan, että lisätyöttömyys poistaa työttömyyttä. Vapaa työvoiman liikkuvuus EU:ssa ei siis takaisi työntekijöitä. Ei myöskään se, että saamme tarvittaessa väkeä mistä tahansa maapallolta. Lähes kaikkialla on pula työstä, ei työvoimasta.

Piilotyöttömyys mukaan lukien työttömiä on Suomessa noin 12 prosenttia. Luulisi silläkin reservillä töitä tehtävän, jos vain töitä on tarjolla ja ihmisiä koulutetaan. Työttömyysluku on noinkin lohdulinen siitä syystä, että suuret ikäluokat ovat jo siirtyneet eläkkeelle – pelätyn työvoimapulan pitäisi siis olla jo todellisuutta – ja eläkeläiset antavat hoivatyönkin kautta työtä nuoremmilleen. Koko euroalueella työttömiä on selvästi enemmän.

Meillä on ollut mahdollisuus työskennellä yli 63 vuotiaina, jos vain terveys ja työnantaja ovat sallineet. Yleensä työnanataja ei salli, vaan vähentää väkeään vanhimmasta päästä. Mitä siis tämä eläkeuudistus, hallituksen lähes päätehtävä, parantaa?

Muutos on se, että vanhat ihmiset joutuvat olemaan pitempään työttöminä ennen eläkkeelle pääsyään. Miten valtio tästä hyötyy? Ihmiset ainakin kärsivät. Erityiskärsijöitä uudessa systeemissä ovat lapsia tekevät naiset.

Jos vanhat jatkavat ammateissaan, niin työttömyys lisääntyy nuorten keskuudessa. Hallitus ja eduskuntamme ajavat siis nuoria kortistoon. Samaa merkitsee päätös kiristää opiskelutahtia ja päätös vaikeuttaa kaksoistutkintojen suorittamista. Siis mahdollisimman tehokkaasti lisää fakki-idiootteja työttömiksi suoraan koulunpenkiltä, on eliittimme ihanne. Saa siihen sitten ottaa avuksi nuorisotakuita ja kauniita puheita. Jos nuoria todella työllistetään julkisella tuella, niin missä se valtiontaloudellinen säästö sitten oikein on?

Ei missään. –Kehtaavatkohan ihmiset antaa äänensä näille silmänkääntäjille seuraavissakin vaaleissa?

Koko julkisen talouden kestävyysvaje on stiiknafuuliaa. Ei julkinen talous ole liian suuri vaan yksityinen liian pieni. Onneksi yksityisille meillä on vielä jonkinmoinen julkinen sektori, mikä on taannut kysyntää ja työtä yrittäjille. Julkisen karsiminen karsii samalla yksityistä. Kysyntämielessä julkinen ja yksityinen kulutus ja investoinnit ovat samanarvoisia.

Yksityinen tuotantomme yskii eurojäsenyydestä ja globalisaatiosta johtuen. Euron kurssin alentaminen tulee helpottamaan hieman, mutta ei poista lähes täydellisen vapaakaupan ongelmaa eikä oman keskuspankin puutetta.

Mauri Nygård 260914

IPUn vpj

Laeave a Reply