Lamamme olisi saattanut poistua pikavauhdilla

Archived in the category: Blogi
Posted by mnygard on 12 loka 14 - 0 Comments

Elämää on myös EU:n ulkopuolella

Kyösti Karvonen kysyy Kalevassa (12.10) " Missä me oltaisiin jos emme olisi EU:ssa?"  Hän muistuttaa, miten 16. lokakuuta tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun äänioikeutetut suomalaiset saivat eteensä seuraavan kysymyksen: Tuleeko Suomen liittyä Euroopan unionin jäseneksi neuvotellun sopimuksen mukaisesti?

"EU-jäsenyyttä perusteltiin virallisesti vain kauppapoliittisilla syillä.

Vaikka kauppapolitiikka kävikin jäsenyyden viikunanlehdeksi ja sillä oli myös oikeasti merkitystä, hyvin monille meille oli kolme syytä äänestää kyllä: Venäjä, Venäjä, Venäjä. Ihan karmaisee ajatella tilannetta, jossa Suomi olisi nyt Ukrainan kriisin aikana EU:n ulkopuolella. Vaikka unionin turvatakuut eivät ole juuri tyhjää paremmat, jäsenyys antaa kuitenkin Suomelle tuulensuojaa. Suoraan sanottuna: jos Suomi ei olisi EU:n jäsen, luulenpa, että Venäjä kohdistaisi Suomeen näinä aikoina painetta, painostustakin. "

Hän muistelee miten 1980-luvun televisiomainoksessa kysyttiin: Mitä me laitettiin leivän päälle ennen kuin oli Floraa? Mainosta voi soveltaa unionijäsenyyteen: Missä me oltaisiin, jos emme olisi EU:ssa?

Olen täysin varma, että Venäjällä on nykytilanteessa muutakin tekemistä kuin peloitella Suomea. Lisäksi mehän olemme eräs sen harvoista edes kutakuinkin puolueettomista naapureista.

Mkäli emme olisi EU:ssa kävisi Venäjän kauppamme ylikierroksilla. Talouslamamme olisi saattanut poistua pikavauhdilla.

Yrjö Saraste

Laeave a Reply