Milloin arkkipiispa Vikström pyytää anteeksi

Archived in the category: Blogi
Posted by mnygard on 18 heinä 14 - 0 Comments

Milloin arkkipiispa Vikström pyytää anteeksi?

Kirkonmiehet Suomessa ja ulkomailla ovat ryhtyneet pyytelemään julkisesti anteeksi. Suomessa arkkipiispa Mäkinen pyysi kirkon puolesta anteeksi seksuaalivähemmistöjen kohtelua. Koko kansakunnan kohtelua hän ei pyytänyt anteeksi.

Kirkko nimittäin syyllistyi kardinaalivirheeseen (syntiin?), kun arkkipiispa Vikström kannatti aikanaan Suomen EU-jäsenyyttä ja siten myös euroa.

John Vikström olisi voinut yksinäänkin vaikuttaa niin, että kansa olisi äänestänyt EU-jäsenyyttä vastaan, mutta sen sijaan hän ilmoittikin kannattavansa jäsenyyttä. Meni siis suuren rahan puolelle kansanvaltaa ja kansallisvaltioita vastaan. Meni käytännössä kannattamaan uusliberalismia ja hyvinvointivaltion purkamista.

Joukkoanteeksipyyntöjä on ollut muuallakin kuin kirkon piirissä. Venäjällä media pyysi anteeksi 70 vuotta harjoittamaansa valehtelua, vääristelyä ja aivopesua. Milloinkohan Suomen media pyytää anteeksi viimeisten 25 vuoden aikana harjoittamaansa propagandaa ja todellisen opposition äänen vaimentamista?

Suomessahan ollaan eduskunnan osalta käytännössä yksipuoluejärjestelmässä, ja maassa on vain ”putinmedia”. Venäjällä on voimakas putinmedia, mutta joitain kanavia sentään oppositiollakin.

Ilmeisesti on liikaa vaadittu, että arkkipiispat ottaisivat merkittävissä asioissa reilusti kantaa suuren enemmistön puolesta pientä eliittiklikkiä vastaan. Lähes ainahan kirkko on mennyt hallitusvallan puolelle, niin Lutherkin.

Mauri Nygård
IPUn vpj
toisinajattelija.fi

———————————————————

Hei,
Maurin juttuun liittyen pari kommenttia.

 

Arkkipiispa John Vikström kirjoitti Helsingin sanomissa 27.4.1994 sivulla 2 otsikolla "Euroopan arvot" mm. seuraavaa:
 

"Euroopan yhdentymisessä on kysymys siirtymisestä yksilökeskeisestä ja nationalistisesta ajettelusta yhteisen vastuun tiedostamiseen".
"Tätä taustaa vasten ymmärtää hyvin, että Maastrichtin sopimus määrittää eräitä arvoja, joita pitää toteuttaa kaikissa jäsenmaissa. Tällaisia ovat vapaus, demokratia, ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien kunnioittaminen sekä kansojen keskinäinen solidaarisuus, johon kuuluu myös jokaisen kansan historian, kulttuurin ja traditioiden kunnioittaminen".

 

Eli kyllä Vikström samoin kuin ex-arkkipiispa Juva ja ortodoksikirkon arkkipiispa kannatti Suomen liittämistä EU:hun. Kaikkien heidän kannatuskirjoituksensa julkaistin HS:n 2-sivulla v. 1994.
 

Yt
Antti

Laeave a Reply