Kurjuus alkoi veronalennuksista

Archived in the category: Blogi
Posted by mnygard on 29 marras 13 - 0 Comments

 

Kurjuus alkoi veronalennuksista

Äärikapitalismin kannattajat käyvät kuntien ja kuntapalvelusten kimppuun. Hyvinvointivaltiota ajetaan alas.

Hyvinvointivaltio oli poikkeus ihmisen historiassa. Yleensä suuri osa on elänyt sorron alla. Kommunismin pelossa sallittiin kuitenkin syntyä valtiot, joissa kaikilla oli ihmisarvo. Myös köyhästä, sairaasta, vanhasta ja työttömästä pidettiin huolta.

Kommunismia ei pelätä enää ja nyt maata ja maailmaa viedään historian normaaleja oloja kohti. EU jäsenyys vei kansanvallan – tämä vallankumous tehtiin mediavetoisesti – ja EU toi pääideologiaksi kaiken mahdollisen yksityistämisen. Siihen tähdätään myös kuntatalouden kurjistamisella, soteuudistuksilla ja kuntaliitoksilla.

Eräs tulos kaikkien eduskuntapuolueiden tukemasta politiikasta on, että hyvätuloiset miehet elävät jo 16 vuotta pitempään kuin köyhät. Politiikka on ollut onnistunutta. Köyhät ovat keränneet varoja rikkaitten eläkkeisiin.

Ahdinko on aiheutettu alentamalla hyvätuloisten verotusta. Sitten köyhtynyt valtio on leikannut kunnille jaettavat valtionavut likimain puoleen. Kun valtion tulot eivät sittenkään ole riittäneet, niin on otettu velkaa yksityispankeilta. Euromaa ei voi itse luoda uutta rahaa eikä ottaa velkaa itseltään. Rahan luovat yksityispankit, joille valtio velkaantuu.

Kunnat ovat hämmästyttävässä määrin kyenneet sinnittelemään poliitikkojen kurjistamisotteessa. On tehty yhteistyötä, palveluja heikennetty, maksuja korotettu, kuntien tasaveroja korotettu. Vaippoja vaihdetaan ja katuja aurataan harvemmin, lääkäriin odotetaan pitempään, jne.

Äärioikeiston mielestä tämä ei riitä, minkä vuoksi kuntia ajetaan myös pakkoliitoksiin. Suurista kunnista on helpompi yksityistää kansainvälisiäkin yrityksiä kiinnostavia osia. EU:n linjauksen mukaisesti kunnat pakotetaan myös yhtiöittämään liikelaitoksensa.

Kuntaliitosten on katsottu hyödyttävän sosiaalidemokraatteja ja kokoomusta, jotka käyvät nyt myös maakuntien kimppuun, vaikka EU-jäsenyyden luvattiin korostavan maakuntien asemaa.

Äärikapitalismia kannattava ei näe eroa julkisen ja yksityisen välillä. Silmät kirkkaina hän vaatii samaa tuottavuuden kehitystä teollisuuteen, kouluopetukseen ja vanhustenhoitoon.

Äärikapitalistin mielestä nyt ei ole varaa. Kuitenkin köyhempinä oli varaa. Silloin pelkäsimmekin kommunismia.

Äärioikeistolainen uskoo, että hän on itse ansainnut kaiken omaisuutensa ja tulonsa. Hän ei osaa ajatella, että koneet tekevät pääosan työstä, että hänen elintasoonsa on vaadittu muitten ihmisten keksinnöt ja työ, 200 000 vuotta teknologian ja yhteiskunnan kehitystä ja että yksinään hän ei ole yhtään mitään.

Mauri Nygård 27.11.13

Laeave a Reply