ATOMIVOIMALOIDEN LUVAT PERUTTAVA!

Archived in the category: Blogi
Posted by mnygard on 16 maalis 11 - 0 Comments

En ole ollut kiivaimpia atomivoiman vastustajia. En ole kulkenut mielenosoituksissa enkä paljoa kirjoitellut. Ei asia ole kynnyskysymys Itsenäisyyspuolueellekaan. Joukkoomme kuuluu myös atomivoiman kannattajia.

Kuitenkin. Niin minä kuin puolueeni enemmistö vastustamme atomivoiman käyttöä ja olemme sitä mieltä, että ilmankin tultaisiin toimeen. Olen myös vastustanut voimalan rakentamista Pyhäjoelle.

No vastustanut ja vastustanut. En ole muuta tehnyt kuin yksityishenkilönä sanonut kavereille mielipiteeni ja sitten klikannut internetissä itseni Pro Haanhikivi yhdistyksen jäseneksi. Vai oliko tukihenkilöksi? Joksikin sellaiseksi kuitenkin ulkopaikkakuntalaisena pyrin ja tuo taisi tapahtua viime vuoden alkupuolella. Pro Hanhikivi on Pyhäjoelle voimalaitosta vastustava yhdistys. Joihinkin internetin valtakunnallisiin adresseihin ja kyselyihin olen myös vuosien varrella vastaillut. Siinä lähes kaikki.

IPUn puheenjohtaja Antti Pesonen on ottanut voimakkaasti kantaa. Hän on omasta puolestaan sitä mieltä, että myös nyt valmistumassa olevalta Olkiluodon voimalalta voitaisiin ottaa lupa pois. Pysäytetään vaikeasti sujuneet rakennustyöt tähän paikkaan, sanoo Antti. Että jääköön vain jälkipolville muistomerkiksi yhdestä aikakaudesta.

En ole Antin kanssa ihan samaa mieltä. Olkiluodolle on annettu lupa ja hurja määrä rahaa on sinne jo palanut. Ja hiilidioksidia on hurja määrä rakennuksen johdosta jo ilmaan päästetty. Valtio eli me veronmaksajat olisimme velvollisia korvaamaan yrityksille voimalan rakentamiskustannukset. Se olisi suuruusluokaltaan tuhat euroa jokaiselta suomalaiselta. Nelihenkiseltä perheeltä nelisen tuhatta.

Aivan, se hiilidioksidi. Siitähän olen usein ja luultavasti ihan ensimmäisinä Suomessa julkisesti kirjoitellut. Itse asiassa en tiennyt kenenkään toisen asiasta aikoinaan puhuneen, kun otin asian esille. Monet ns. vihreäthän jo kannattavat atomivoimaa, kun väittävät sitä hiilidioksidivapaaksi, kuten tuulivoimaakin. Ovat väärässä molemmissa tapauksissa.

Otin esille, että kyllä atomivoima hiilidioksidia ilmaan tuottaa, vaikka EU onkin atomienergian puhtaaksi päättänyt ja on vapauttanut päästökaupan piiristä, mikä merkitsee huomattavaa piilotukea atomienergialle. Tämäkään asia ei ole Suomen mediaa kiinnostanut. Aihe on ollut tutkivan journalismin ulkopuolella. Medialle on riittänyt, kun hyvä EU on asian päättänyt. Olen kehottanut journalisteja käymään  Olkiluodon työmaalla katsomassa.

Olkiluotoon tulee prototyyppien prototyyppi, kuten Antti Pesonen ilmaisee. Kuitenkin antaisin sille mahdollisuuden näyttää ranskalaisen erinomaisuutensa. Tässä energiantuotannon tilanteessa, kun uutta korvaavaa tuotantoa ei ole vielä rakennettu. Jos ranskalaiset ovat oikeassa, niin se on sitten kaikista turvallisinta atomivoimaa, joten jos voimalaitoksia ryhdytään sulkemaan, niin niitä pitäisi sulkea vanhimmasta päästä. Tosin Saksassa suljettiin jo vain muutaman kuukauden toiminnassa ollut atomivoimala. Huomattiin, että se onkin maanjäristysalueella, mitä rakentamisessa ei oltu otettu huomioon.

Suomessakin on pieniä maanjäristyksiä, ihan jatkuvasti Pohjanmaallakin ja mm. Kemin seutuvilla. Mannerlaatta tunkee lännestä allemme. Kenties 50 000 vuoden kuluttua järistyksiä onkin enemmän ja voimakkaampia ja atomijätteet edelleen olemassa.

Tai meteoriitti iskee voimalaan tai jätteiden säilytyspaikkaan! Meteoriitteja todella iskee maahan noin kerran vuosisadassa ja suurta tuhoa syntyy, kuten Siperiassa vuonna 1908. Sileäksi meni noin 2 000 km2. Se on esimerkiksi 40 kertaa 50 kilometrin suuruinen alue, vaikka eihän se Siperiassa juuri tämän muotoinen ollut.

Ja onhan tulevaisuudessakin terrorismia ja hullujen ihmisten harjoittamia sotia, joten kyllä siitä atomivoimasta pitää eroon päästä.

Ehdottomsti pitää perua eduskunnan antamat periaatepäätökset kahden uuden voimalan rakentamisesta. Fortumille annettavasta kolmannen uuden voimalan luvasta ei kannattaisi puhuakaan.

Rakas kilpailijamme politiikan alalla, Perussuomalaiset, kannattavat energiaohjelmassaan atomivoiman lisärakentamista. Sitä puheenjohtaja Soini on myös henkilökohtaisesti kannattanut.

Japanin kriisin tunnelmissa 16.3.2011

Toisinajattelija

Laeave a Reply