VUOSISADAN RIKOS

Archived in the category: Blogi
Posted by mnygard on 08 touko 13 - 0 Comments

KOMMENTTI RAHAN TEKEMISEEN

Alla olevasta kirjoituksesta saa käsityksen, kuin kaikki valtioiden keskuspankit olisivat yksityisessä omistuksessa. Tämä on kirjoittajalla väärä tieto, ja johtunee siitä, että USA:n keskuspankki on todella yksityistä bisnestä. Esimerkiksi silloin, kun Suomella oli oma keskuspankkinsa ennen euroa, pankki, nimeltään Suomen Pankki, oli todella valtion omistama.

Erhe ei mitätöi kirjoituksen pääsisältöä, sitä, että on ollut mieletöntä luovuttaa rahan tekemisen oikeus yksityisille pankeille, jolloin valtiot kärsivät maailmanlaajuisesti veloissaan. Valtion ei tarvitsisi todellisuudessa lainata keneltäkään. Vaikka inflaatiolla pelotellaan, niin totuus on, että valtion itsensä liikkeelle laskema raha aiheuttaa aivan yhtä vähän tai paljon inflaatiota kuin ulkomailta lainattu raha.

Suomessakin on käytetty elinaikanani silloin tällöin tietoisesti ja julkisesti ns. setelirahoitusta valtion budjetin tasapainottamiseen. Muistelen, että mm. vuonna 1978.

Kun esitin 90-luvun alussa ministereille Keski-Pohjanmaan lähetystön Helsingin matkalla setelirahoitusta laman avuksi, niin vastaus oli juuri väite inflaatiosta ja pääsin myös pakinanimimerkki Pipopään irvailun kohteeksi Keskipohjanmaa lehdessä. Että on meillä maakuntajohtaja, kun tuollaisia esittää!

Rahavallan saamista takaisin valtiolle ajaa erityinen yhdistyskin nimeltään Talousdemokratia ry. Asia on ollut myös jo jonkin aikaa Itsenäisyyspuolueen ohjelmissa.

Eurooppapäivän aattona 2013

Mauri Nygård

 

Tekstikuvaa kerran klikkaamalla sen saa suuremmaksi ja yläpalkista pääsee takaisin.

Vuosisadan rikos Magnmedia 36 2012

 

Laeave a Reply