Korkman ja Suvanto parhainpäinselittäjinä

Archived in the category: Blogi
Posted by mnygard on 20 tammi 13 - 0 Comments

Korkman ja Suvanto parhainpäinselittäjinä


 

Toimittaja Jukka Anias lähetti allaolevan viestin, kysyi kommenttia Sixten Korkmanin ja Antti Suvannon yhteisestä blogikirjoituksesta, jossa nämä herrat todistelevat, että Ruotsi ei ole hyötynyt kruunustaan. Toisin sanoen, että euro ei ole ollut haitallinen Suomelle. Pyynnön alla vastaukseni.

Käsitykseni on, että jovain on Ruotsi hyötynyt. Kruunun arvo on sentään ollut euroon verrattuna alhaisemmalla tasolla ja erityisesti kahden tärkeän vuoden ajan siitä, kun lama vuonna 2008 tänne rantautui. Nythän kurssi on jo taasen ruotsalaisille haitallinen.

Vastauksestani unohtui kuitenkin yksi pointti. Se, että kun ko herrat perustelivat Suomen tuoreita nykyisiä vaikeuksia, ei eurolla eikä vapaakaupalla, vaan mm. Nokian ongelmilla, niin vastaavasti sopii selittää, että takavuosina Suomella oli Nokian lottovoitto, ja sen vuoksi euron haitallisuus ei tullut pahemmin näkyviin aikaisemmin.


 

Toisinajattelija 19.1.2013


 

18.1.2013 11:38, Jukka Anias kirjoitti:

Hei,

Varmaan luitkin jo, mutta mitä mieltä olit/olet tästä analyysistä:

http://www.hs.fi/paivanlehti/paakirjoitukset/Oma+valuutta+ei+selit%C3%A4+Ruotsin+talouskasvua/a1358401410164?src=haku&ref=arkisto%2F

– jukka

Tervehdys Jukka ja kiitos huomaavaisuudesta, kun kysyt kommenttia. Sehän suorastaan imartelee.

1. En ole lukenut. Minulla ja HS:llä vallitsi pitkään toistemme boikotointi, enkä ole päässyt siitä kokonaan vieläkään eroon. Tarjosin 1991 kirjoitusta otsikolla "Integraatiolama" Hesarille. Vastaus viipyi ja viipyi. Soittelin pääkirjoitussivun toimittajalle. Lopulta hän, nainen, hermostui ja sanoi, että älä painosta. Voit joutua mustalle listalle. En sitten saanut enää läpi muitakaan kirjoituksiani, joten totesin olevani tuolla listalla. Tarjottelin sen jälkeen ko kirjoitusta maan muille suurimmille lehdille. Noin kymmenes lehti julkaisi, Kepari, jossa vaimoni oli töissä.

2. Kyseessä ovat nyt maan parhaimmistoon kuuluvat parhainpäinselittäjät. Miten sattuivatkaan kirjoittamaan yhdessä? Ja juuri tähän historian aikaan?

3. Ruotsin eliitti on tahallaan peesaillut EU:n ja EKP:n politiikkaa, kuten Tanskankin. Eihän kansan mielipiteelle pidä niin vain antaa periksi! Siis kun kansa äänesti euron ulkopuolelle. Valuutat ovat paljolti vaihdelleet yhdessä ja sovitusti. Kruunun ei annettu kuitenkaan nousta ihan yhtä älyttömyyksiin kuin euron (huom yli 90 % nousu). Siinä vaiheessa ruotsalaiset pelasivat valuutalleen alennusta, jolloin juuri meillä karviset tekivät päätöksiä metsäteollisuudesta. Suomessa tehtaita lopetettiin ja tuotantoa siirrettiin Ruotsiin. Tietenkin paperinkulutuksen muutokset koskettavat Ruotsiakin. Ruotsia moitittiin kruunun arvon alentumisesta / alentamisesta.

4. Kansainvälisesti valuuttojen arvoissa on valuvika. Länsivaluutat aivan väärällä tasolla. Juuri siksihän kiinalaisen palkkataso on "kymmenes osa" meikäläisten tasosta. Ihan pienet valuutan arvon muutokset eivät siis paljon kaukokauppaan vaikuta. EK tai Korkman ei puhunut mitään, kun palkkatasomme nousi viime vuoskymmenellä euron vuoksi lähes kaksinkertaiseksi. Vienti euromaihin on 30 % Suomen viennistä. Vain.

5. Ruotsin teollisuus investoi ulkomaille kovasti jo 80-luvulla. Se hidasti taloutta. Puhuttiin ruotsintaudista. Sama lienee siellä käytös ollut myöhemminkin kuten myös Suomessa. Vapaakauppa siihen pakottaa ja houkuttaa. Siis yhteinen alas päin vievä tekijä.

6. Työhönosallistumisaste selittäjänä on suorastaan itkettävä. Muna vai kana? Teollisuus potkii pois vanhemmat ikäluokat Suomessa, kun halvempaa väkeä saadaan nuoremmista. Jos olisi työtä, niin tekijöitä kyllä löytyisi. Tietenkin tarvitaan myös koulutusta. Nytkin 10 % alle 70-vuotiaista eläkeläisistä Suomessa on töissä, huvikseen, ei palkan vuoksi. Osuutta on mahdollista nostaa suurestikin, jos vain työpaikkoja olisi.

Meillä ajetaan siis kansan päähän älytöntä väestön ikääntymisestä muka johtuvaa kestävyysvajetta, vaikka ongelma on kansainvälinen vapaakauppa ja euro. On ollut hallituksillemme suuri onni, että väestö ikääntyy. Muutoin työttömyysluvut olisivat vielä nykyistä karmeammat.

7. Pohjoismaissa on siis mennyt euroaikana paremmin (mutta ei hyvin) kuin eteläisissä euromaissa, turismimaissa. Siinä se oleellinen syy ja selitys tähän onkin: turismi, joka on kärsinyt euron noususta ja korkeudesta. Matkailu on työvaltaisempaa kuin metsäteollisuus, joten valuutan arvon nousu siirtyy matkailussa lähes suoraan tuotteen hintaan. Amerikkalaiselle turistille kreikkalaisen parturin hinta oli noussut välillä 2001-2008 liki kaksinkertaiseksi. Kannatti mennä jonnekin muualle, vaikkapa naapuriin Turkkiin. Suomalaisillekin Turkki ja Thaimaa ym suhteellisesti halpenivat.

8. Tämänhetkinen Suomen valtiontalouden vaje johtuu suurelta osin siitä, että on vähennetty hyvätuloisten verotusta. Kun perutaan veronalennukset, niin vajetta ei olekaan eikä tarvetta kurjistaa heikoimpien elämää, kuten taasen suunnitellaan. Mm. pääomatulojen verotus takaisin tuloverotuksen kaltaiseksi! Mikä sen estäisi? Ai, että raha pakenisi maasta. Jos ja kun se on ongelma EMUn ynnä EU:n pääomien vapautta koskevien säännösten vuoksi, niin pitää erota EU:sta ja eurosta!

Terveisin

Mauri
 

Laeave a Reply