YHDISTYNEINÄ KOHTI MUUTOSTA 18 11 2012

Archived in the category: Blogi
Posted by mnygard on 19 marras 12 - 0 Comments

Etelä- ja Keski-Eroopassa kuohuu. Liikehdintää oli jo viime vuoden toukokuussa, mutta siitä mediamme lähes vaikenivat. Syntynyt torinvaltausliike rantautui kuitenkin myös Suomeen. Lähinnä nuoret kerääntyivät ihmettelemään maailmanmenoa ja protestoimaan eriarvoistavaa politiikkaa, jota kaikki eduskuntapuolueet ovat olleet tukemassa 90-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä mieltä oltiin EU-jäsenyyden haitallisuudesta.

Espanja on ollut vastarinnan johdossa siksi, että euron mielettömän korkea kurssi on vaikuttanut tuhoisasti matkailuelinkeinoon kuten myös Kreikassa. Espanjalaiset lähettivät maailmalle ennen viimeisimpiä mielenosoituksiaan tiedotteen tai kutsun, jonka pääsanoma on alla:

”Kansalaiset ympäri maailmaa kokoontuvat kaduille ilmaistakseen suuttumuksensa siitä kuinka poliittikot ja suuryritykset polkevat heidän oikeuksiaan. Democracia real Ya (Tosi Demokratia Nyt) kutsuu Sinutkin osallistumaan tähän rauhanomaiseen protestiin, joko liittymällä toimintaamme tai järjestämällä jotain muuta toimintaa. On aika kohottaa äänemme. Kyseessä on meidän tulevaisuutemme, eikä mikään voi pidätellä miljoonien ihmisten voimaa, kun he yhdistyvät saavuttaakseen yhteisen päämäärän.

Democracia real Ya on foorumi, joka perustettiin Espanjassa koordinoimaan kansalaisliikkeiden toimintaa. Tunnus ”Me emme ole poliittikkojen ja pankkiirien tavaroita”, keräsi tuhansia ihmisiä kaduille 15. toukokuuta (2011) vaatimaan osallistuvampaa demokratiaa, torjumaan korruptiota Espanjan poliittisessa järjestelmässä ja vastustaakseen meille langetettuja ankaria talouspakotteita.

Menestyksekkään ensimmäisen mielenosoituksen myötä syntyi uusia kansanliikkeitä. Acampandaseja (telttakyliä) pystytettiin useiden kaupunkien keskustoreille, hieman samaan tapaan kuin Tahir-aukion valtauksessa Kairossa. Telttakylien kansankokoukset mahdollistivat yhteisten päämäärien asettamisen kattavan epähierarkisen päätöksentekoprosessin kautta.

Toukokuun 15:n päivän liike laajeni nopeasti Espanjan ulkopuolelle ja innoitti toimintaa monissa kaupungeissa ympäri maailmaa, mm. Euro-sopimuksen vastaisin mielenosoituksin.

Talousvaikuttajien painostuksesta poliittiset päättäjämme toimivat hyödyttääkseen harvoja, välittämättä mahdollisista sosiaalisista, inhimillisistä tai ympäristöllisistä seurauksista. Tukemalla sotia taloudellisessa voitontavoittelussaan ja köyhdyttäessään kokonaisia kansakuntia johtavat luokkamme riistävät meiltä oikeuden vapaaseen ja oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan.

Siksi me kutsumme Sinut yhtymään tähän rauhanomaiseen taisteluun ja levittämään sanomaa, että yhdessä meillä on mahdollisuus muuttaa tämä sietämätön tilanne. Lähtekäämme kaduille. Heidän on tullut aika kuunnella meitä. Yhdistyneinä me saamme äänemme kuuluviin!”

Noin Espanjassa. Suomessa järjestetään jälleen pieni epäpuoluepoliittinen mielenosoitus itsenäisyyspäivänä (itsenäisyyden muistopäivänä) kl 13 Mannerheimin patsaalla Helsingissä, johon kaikkia kutsutaan osallistumaan, mutta vakiintuneen tavan mukaan Suomen media vaikenee siitä täysin. Suunnitteilla on bussikuljetus Pohjanmaalta. Sopii ottaa yhteyttä.

 

Mauri Nygård

Itsenäisyyspuolueen vpj

mnyg@pp.kpnet.fi

toisinajattelija.fi

Kokkola

Laeave a Reply